Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coöperatie Ekoholland Vee & Vlees van start

Biologische melkveehouders bieden samen slachtkoeien aan

Vijf melkveehouders hebben het initiatief genomen om het aanbod van biologische slachtkoeien te bundelen en aan te bieden aan de afnemers in de slachtketen. Hiervoor is onlangs de coöperatie Ekoholland Vee en Vlees opgericht waarvan alle biologische veehouders in Nederland lid kunnen worden. Belangrijkste doel van de coöperatie is om als veehouder een betere positie in de biologische vleesveeketen te verwerven.

De werkwijze van Ekoholland Melk op maat is het voorbeeld voor de oprichters. De naam Ekoholland staat voor een efficiënte en no nonsens organisatie.


v.l.n.r. Hermen Spans, Frank Linschoten, Rimmer Boersma en Arnoud Vrugteman, zij ondertekenen de akte van het oprichten van coöperatie EKO Holland Vee & Vlees U.A. Peter de Nooij heeft getekend via volmacht. Hij kon er helaas niet bij zijn vanwege andere verplichtingen.

Prominente positie van de veehouder
Tot nu toe is het aanbod van slachtkoeien individueel georganiseerd. De veehouder heeft daarom op dit moment praktisch geen onderhandelingspositie en nauwelijks inzicht in de prijsvorming. Het onderscheid komt tot stand op de boerderij. De veehouder zelf profiteert daar echter onvoldoende van. Dus hoogste tijd voor een meer prominente positie van de veehouder in de keten.

Langetermijnafspraken
De coöperatie streeft naar vaste ketenrelaties met de afnemers waarbij een gestroomlijnde levering en maatwerk qua vee gerealiseerd kan worden. Ook kan er via de coöperatie meer inhoud aan de ketenrelatie worden gegeven. Bijvoorbeeld door promotie van het Nederlands biologisch melkvee vlees en het  toepassen van het programma Aanvullende Normen. Het blijkt dat diverse afnemers veel interesse hebben om in samenwerking met de coöperatie een programma te starten met langetermijnafspraken over prijs en leveranties.

Het is de wens van de oprichters dat de coöperatie in de toekomst ook een rol gaat spelen bij de afzet van biologische kalveren. Als de organisatie rond de koeien goed loopt wordt bekeken welke, bij het biologische gedachtengoed passende, mogelijkheden er zijn en hoe de coöperatie hieraan kan bijdragen.

Lidmaatschap van de coöperatie kost eenmalig 50 euro en een jaarlijkse contributie van 25 euro. De kosten per geleverde koe bedragen 75 euro, waarvan 25 euro onkostenvergoeding voor de coöperatie. Leden dienen ten minste 75 % van het volwassen slachtvee af te zetten via de coöperatie. Er is geen winstoogmerk.

Voor meer informatie: [email protected] 

Publicatiedatum: