Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoofdrol voor trekpaard op Fries aspergeveld

Tholen - Het oogstseizoen van asperges is traag van start gegaan. Bij Gaast'sperges werden de eerste biologische asperges op 11 april geoogst. "Veel later dan voorgaande jaren", vertelt Jelmer Albada. "Het is gewoon te koud en dan heb je te weinig groei om te kunnen oogsten."

Lokale productie
Met de teelt van asperges in het Friese Gaasterland is Jelmer eerder uitzondering dan regel. "Het zit hier niet in de cultuur, zoals in Brabant en Limburg, waar vanouds asperges geteeld werden. Toen ik begon heb ik uiteraard heel goed naar de bodem gekeken en het bleek goed mogelijk om ook hier asperges te telen. Het slaat ook aan, omdat consumenten steeds meer interesse krijgen in lokaal geteeld voedsel." 

Jelmer levert aan biologische afnemers, zoals Hofweb. Daarnaast staat er een kraam aan de weg waar hij ze direct aan de consument verkoopt. Sinds de coronacrisis is de belangstelling alleen maar toegenomen. "Ik vind het mooi dat ik mensen kan laten zien dat ze ook lokaal geteelde asperges op het menu kunnen zetten. Ik krijg er veel leuke reacties op." 

Trekpaard 
Jelmer teelt op in totaal 1 hectare biologische asperges. De biologische teeltwijze combineert hij met zijn passie voor paarden. Met een trekpaard gaat hij tussen de ruggen door om het onkruid te verwijderen. Het trekt veel bekijks. "Het onkruidvrij maken is in de biologische teelt een hele klus. Dat kan ik wel zelf met mijn schoffel gaan doen, maar ik vind het prachtig om met een paard over de akker te gaan. En daarbij kan ik moderne schoffelproducten op een oude cultivator gebruiken om zo licht en efficiƫnt mogelijk de schoffel door te grond te trekken. Voor het zwaardere landwerk, zoals het maken van de ruggen, gebruik ik de trekker. Maar in de aspergeteelt werk je met vaste paden en daar wil ik niet te vaak met de trekker op om bodemcompactie te beperken. Schoffelen doe je best vaak in de teelt, het is licht werk in een lichte bodem en een werkpaard trekt dat met gemak."

Niet alleen op het Friese aspergeveld werkt Jelmer met paarden. Hij deed ervaring op met paarden in de landbouw in Zuid-Amerika en in Noord-Amerika bij de Amish.

Elektrische oogsthulp
Bij de oogst kiest Jelmer ervoor om de elektrische oogsthulp te gebruiken. "Oogsten zou wel kunnen met een paard, maar het is wat lastiger doordat een paard daarvoor te snel loopt. Ook kan ik met de oogsthulp makkelijker in de minitunnels oogsten." Ten opzichte van de handduwkar die hij in het eerste oogstjaar gebruikte is de elektrische oogstwagen een hele verbetering. "Hiermee kunnen we ons focussen op het steken. De oogsthulp tilt het folie op en draagt de kisten met asperges. Dat werkt heel aangenaam."

Voor meer informatie:
Jelmer Albada  
Gaast'sperges
+31 (0)6 51435160
gaastsperges@gmail.com 
www.gaastsperges.nl