Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evers Specials heeft hoopvol ingekocht

Mungboon in opkomst

Tholen – Bij Evers Specials zijn afgelopen week vanuit Azië de eerste mungbonen aangekomen. Koen van Kessel, sales manager bij Evers Specials: " Wij werken in Azië samen met lokale telers en exporteurs om zo een maximale oogst te realiseren, waarbij de kwaliteit voldoet aan de Europese eisen. Na een reis van ongeveer 5 weken komen de bonen in Nederland aan, waar ze worden opgeslagen in een droge en gecontroleerde omgeving." 

"De inkoopprijs van de mungboon is licht stijgende, de fluctuatie van de kosten zit hem vooral in de dollar en de stijgende kosten voor containers. Als het gaat om de teelt van mungbonen, is Azië veruit de grootste producent."  In Azië zelf wordt de mungboon voornamelijk gebruikt voor meeltoepassingen, die belangrijk zijn in de productie van onder andere glasnoedels. Evers Specials gebruikt de mungboon om hem te laten uitspruiten tot taugé. Dit gebeurt in kweekcellen met oplages variërend van 20 tot 50 ton, zodat er goed kan worden in gespeeld op de vraag van de markt. 

"Er wordt hier zeven dagen per week gekweekt en zeven dagen per week geoogst, zodat er elke dag een vers product beschikbaar is," aldus Koen van Kessel. Dit is nodig omdat de mungbonen in 7 dagen uitgroeien tot taugé, waarna het terug gekoeld wordt tot 4 graden. De taugé is dan nog 6 dagen houdbaar. Dit maakt de teelt van taugé een logistiek ingewikkeld proces, waarbij Evers Specials soms wel tot drie keer in de week levert aan klanten in bijna heel West-Europa.

Opkomst taugé 
De markt voor de mungboon en taugé groeit in West-Europa. Het product past namelijk in de groeiende trend van een duurzaam, vegetarisch of veganistisch dieet. Taugé zit namelijk vol met gezonde voedingsstoffen en is een goede bron van vitamine C. In vergelijking met andere groenten bevat taugé daarnaast relatief veel plantaardig eiwit. Ook de groeiende interesse voor de Aziatische keuken maakt dat taugé meer in trek is in West-Europa. Naast reguliere taugé zet Evers Specials ook in op biologische taugé. Dit product wordt geleverd aan de conservenindustrie.

Invloed corona 
Door corona heeft de afzet van taugé ook een deuk opgelopen. Dit komt door de verminderde afname van Aziatische en Westerse restaurants. Aan de andere kant bleven deze restaurants wel vaak open voor afhalen en bezorging, waardoor de AGF-niche taugé niet de branche is waar de hardste klappen zijn gevallen. "We hebben in ieder geval hoopvol ingekocht en staan in de startblokken om snel weer op te schalen als de vraag weer toeneemt," aldus Van Kessel.  

Voor meer informatie:
Koen van Kessel
Evers Specials 
Stationsstraat 33
6515 AA Nijmegen
+31 24 348 14 22
[email protected] 
www.eversspecials.nl