Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Steeds meer mensen telen zelf"

"Steeds meer mensen willen zelfverbouwd voedsel op hun bord." Dat stelt Maarten Bruns van IVN Natuureducatie. Hij reageert op de run op moestuintjes waarvan regionale media recent gewag maakten. Zo zagen tuinverenigingen zich genoodzaakt tot een stop op wachtlijsten omdat ze de toestroom niet meer aankunnen.

Zelf tomaten, wortels of komkommers verbouwen wordt almaar populairder. De vraag naar informatie, tips en cursussen over moestuinieren is de afgelopen weken bij IVN Natuureducatie flink toegenomen. Momenteel wordt onze online Natuuracademie dagelijks bezocht door honderden Nederlanders.

Dat is echt begonnen aan het begin van het moestuinseizoen, zo’n drie weken geleden. "Wat ons betreft is het goed nieuws, want wie zijn eigen groenten verbouwt, komt dichter bij de natuur", aldus Maarten die expert stadsnatuur is. "Gezond eten is natuurlijk belangrijk voor mensen. In het algemeen, maar ook in de strijd tegen Covid-19. Mensen met overgewicht komen bovenmatig vaak met coronaklachten in het ziekenhuis terecht."


Foto: eigen archief GroentenNieuws, moestuintjes uit Albert Heijn 2021

Moestuincampagne supermarkt
Waarschijnlijk heeft ook de moestuincampagne van Albert Heijn, waarin IVN Natuureducatie samen met Naturalis partner is, meegeholpen aan het enthousiasme. "En het mooie daarvan is dat consumenten hierdoor het belang gaan inzien van biodiversiteit. Dat is normaal best een lastig verhaal om uit te leggen, maar de moestuinmaatjes maken dat begrijpelijk."

Je hebt nu bijvoorbeeld de sperzieboon en wilde marjolein samen, stipt Maarten aan. "Ze zijn ‘maatjes’. De wilde marjolein krijgt roze bloempjes waarin veel nectar zit. Daar komen honingbijen, wilde bijen en hommels op af, wat weer fijn is voor de bestuiving van de sperzieboon.

Het mooie van moestuinieren is dat iedereen het in principe kan en het geeft een extra dimensie aan gezond eten. Er is toch niet leuker en lekkerder dan je eigen groenten en fruit opeten."

Bron: ANP

Publicatiedatum: