Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse biologische boeren gebruiken veel minder antibiotica

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibiotica door biologische veehouderijen die door de Soil Association zijn gecertificeerd, veel lager ligt dan het gemiddelde niveau dat eerder werd vastgesteld bij nationaal toezicht op alle veehouderij in het Verenigd Koninkrijk. Actievoerders willen dat de strenge veehouderijnormen van de biologische landbouw worden erkend als een oplossing voor het verlagen van het antibioticagebruik op boerderijen en willen hogere gezondheids- en welzijnsnormen voor de gehele Britse veestapel.

Vier keer lager dan nationale gemiddelde
Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Alliance to Save Our Antibiotics, blijkt dat het totale antibioticagebruik per grootvee-eenheid door Soil Association-gecertificeerde boeren vier keer lager is dan het nationale gemiddelde. Voor melkveebedrijven was het minder dan de helft van het nationale gemiddelde en voor rundveebedrijven was het minder dan een derde. Voor schapenhouderijen was het minder dan een vijfde van het niveau dat werd gevonden in de meest recente grote enquête onder schapenhouderijen.

Het onderzoek omvatte een kleiner aantal varkens- en pluimveebedrijven dan voor andere diersoorten. Uit het onderzoek bleek dat het antibioticagebruik per grootvee-eenheid door varkenshouders van de Soil Association 75 keer lager was dan het nationale gemiddelde en voor kippenbedrijven vijf keer lager dan het nationale gemiddelde.

Veel minder antibioticagebruik is mogelijk
Cóilín Nunan van de Alliance to Save Our Antibiotics zei: "Britse boeren hebben vrijwillig hun antibioticagebruik in de afgelopen vijf jaar met bijna 50% verminderd, wat zeer welkom is, maar deze bevindingen tonen aan dat een veel lager gebruik nog steeds kan worden bereikt. De biologische landbouw heeft strengere regels inzake antibiotica, die geen routinematig gebruik of preventieve massamedicatie toestaan. Als het de regering menens is met de aanpak van de antibioticaresistentiecrisis, moet zij onmiddellijk een einde maken aan deze praktijken op alle Britse veehouderijbedrijven".

Hoog welzijn
Ed Bailey van The George Farm Dierenartsenpraktijk, die het onderzoek heeft uitgevoerd, zegt: "Toen we boeren van de Soil Association vroegen hoe ze hun antibioticagebruik tot een minimum konden beperken, vertelden ze ons dat veehouderij de sleutel was. Naast een reeks factoren werd vaak geantwoord dat een goede hygiëne belangrijk is, dat dieren zoveel mogelijk buiten moeten worden gehouden, dat voor een stressarme omgeving moet worden gezorgd en, in de varkenshouderij, dat vroegtijdig spenen moet worden vermeden. Veel dierenartsen en boeren zouden kunnen leren van de bedrijven met een hoog welzijn en een laag antibioticagebruik".

Gebruik verder terugdringen
Kate Still van de Soil Association reageert: "Uit deze studie blijkt dat de meeste door de Soil Association gecertificeerde boeren al een zeer laag antibioticagebruik hebben omdat zij biologische principes toepassen die gericht zijn op een hoge diergezondheid en een hoog dierenwelzijn. Biologische boeren laten zien wat er mogelijk is wanneer goede veehouderij en verantwoord antibioticagebruik worden gecombineerd. Naarmate we de komende jaren meer gegevens verzamelen, hopen we het antibioticagebruik nog verder terug te dringen." Het onderzoek vond enkele significante verschillen in antibioticagebruik per diersoort, wat aangeeft dat er nog ruimte is voor toekomstige reducties in het gebruik.

Varkens
Een andere nieuwe studie, gebaseerd op een nationale database die alle Deense biologische boerderijen omvat, heeft een zeer laag antibioticagebruik op Deense biologische varkensbedrijven gevonden. Na het spenen van de biggen, wanneer het antibioticagebruik het hoogst is, was het gebruik op intensieve, gesloten bedrijven 15 keer hoger dan op biologische bedrijven. De wetenschappers die de studie uitvoerden, zeiden dat het waarschijnlijk was dat een goede gezondheid en beperkingen op het gebruik van antibiotica bij biologische varkens het grote verschil verklaarden. Zij zeiden dat de latere minimumspeenleeftijd in de biologische landbouw, het feit dat de biggen in de open lucht worden geboren en in minder intensieve omstandigheden worden gehouden, allemaal waarschijnlijk hebben bijgedragen tot het lagere antibioticagebruik.

Klik hier voor het gehele rapport

Publicatiedatum: