Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Patrick Gerritsen, Bio4Pack

"PLA: Pretty Life Ahead"

Patrick Gerritsen, directeur van Bio4Pack, schreef onderstaande blog waarin hij nogmaals een poging doet om nuancering en feitelijkheden met betrekking tot biobased verpakkingen te delen. "Dit keer wil ik het graag even hebben over PLA als grondstof en PLA schaaltjes als verpakkingsoplossing. Om jullie niet te vermoeien met ellenlange verhalen doe ik dat in een compacte vorm waarbij ik op basis van feiten wat vooroordelen en onzin zal ontkrachten", aldus Patrick.

Lees hier de blog: 

PLA: Pretty Life Ahead

Laatst was het weer zover; een discussie op social media tussen 'deskundigen' die elkaar de vliegen aan het afvangen waren over de kwaliteiten van biobased en circulaire verpakkingen. Helaas ook deze keer een discussie die voor een belangrijk deel gevoerd werd op basis van commerciële drive en onderbuikgevoelens. Erg jammer en onnodig. Door de jaren heen is er namelijk inmiddels zoveel (wetenschappelijke) kennis vergaard over de zin en het nut van biobased producten en verpakkingen dat dit soort discussies eerder een vorm van digitale vervuiling zijn dan een toegevoegde waarde hebben in het creëren van een duurzame en circulaire wereld.

Misschien wel tegen beter weten in, bij deze nogmaals een poging om nuancering en feitelijkheden met betrekking tot biobased verpakkingen met jullie te delen. Ik realiseer me daarbij dat ik als afzender van dit bericht zeer verdacht ben en in de optiek van menigeen sta 'te preken voor eigen parochie' maar geloof me, ik doe deze poging vanuit mijn overtuiging dat biobased producten en verpakkingen een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire wereld.

Dit keer wil ik het graag even hebben over PLA als grondstof en PLA schaaltjes als verpakkingsoplossing. Om jullie niet te vermoeien met ellelange verhalen doe ik dat in een compacte vorm waarbij ik op basis van feiten wat vooroordelen en onzin zal ontkrachten:

1. Bij de productie van PLA wordt een aanslag gedaan op de voedselbehoefte in de wereld

Veel doemdenkers willen jullie laten geloven dat bij de productie van PLA een grote aanslag wordt gepleegd op grondstoffen die nodig zijn om de wereld te voeden. Het klopt dat voor de productie van PLA-grondstoffen nodig zijn die ook voor menselijke consumptie gebruikt worden (veelal suiker) maar dat de benodigde hoeveelheid bij de productie van PLA zou leiden tot hongersnood is klinkklare onzin. Uit onderzoek is gebleken dat voor de productie van Bioplastics in het algemeen (PLA is daar slechts een onderdeel van) in 2020 slechts 0,02% van de totale oppervlakte aan nuttige landbouwgrond nodig is. Dit cijfer spreekt denk ik voor zich, verdere toelichting is overbodig. Voor de beeldvorming: 1/3 van al het voedsel dat geproduceerd wordt, gaat verloren, dus als je je wilt bekommeren om hongersnood zou ik daarop focussen.

2. PET is als grondstof veel duurzamer voor verpakkingen van levensmiddelen dan PLA

Nog zo’n stokpaardje van de liefhebbers van conventioneel denken; PET is een duurzame grondstof waar een circulaire economie mee gerealiseerd kan worden. Uitgangspunt bij deze aanname is de gedachte dat PET als grondstof goed recycleerbaar is en daarmee een verpakkingskringloop gesloten kan worden. Daarbij wordt graag verwezen naar het succes dat bereikt is met PET-flessen. Helaas voor deze conventionele denkers zijn de PET-flessen de uitzondering op de regel dat PET verpakkingen duurzaam zijn en een bijdrage gaan leveren aan een circulaire economie. De reden is zeer eenvoudig: PET verpakkingen zijn meestal opgebouwd uit te veel verschillende basismaterialen waardoor recycleren onmogelijk is. Dat wil zeggen; je kan er wel weer granulaat van maken door mechanisch recyclen maar het granulaat kan nooit meer gebruikt worden als grondstof voor de verpakking waarvoor het eerst heeft gediend. Daarvoor is de kwaliteit volstrekt onvoldoende. Er is derhalve geen sprake van recycling maar van downcycling. En om het hele land nu vol te zetten met plastic paaltjes die vervaardigd zijn van recyclaat van oude verpakkingen, vind ik geen gezicht… Voor de liefhebbers verwijs ik graag naar het onderzoek van de WUR waarin een en ander wetenschappelijk wordt bevestigd.

3. PLA schalen zorgen voor onduidelijkheid in de wegwerpfase

Hier kunnen we heel erg duidelijk en kort in zijn: PLA kan niet fout worden weggeworpen. Als het aan ons ligt, worden PLA-verpakkingen bij het PMD-afval weggeworpen en door middel van NIR-technologie gescheiden van de rest van het PMD afval. Onderzoek heeft aangetoond dat PLA met 97% zuiverheid gescheiden kan worden – een hogere scheidingsgraad dan de meeste traditionele plastics (WRAP studie 2008). De PLA-verpakkingen kunnen vervolgens gerecycled worden (= afbraak terug tot zijn bouwstenen) en zijn na een nabehandelingsfase weer bruikbaar als grondstof voor nieuwe verpakkingen. En voor de duidelijkheid: dezelfde soort verpakkingen waar het granulaat uit verkregen is. Er hoeft dus geen sprake van waardevermindering voor de toepassing te zijn waardoor er geen sprake is van downcycling zoals bij traditionele plastics in de meeste gevallen sprake is.

Mochten consumenten de PLA-verpakking echter per ongeluk bij het groenafval weggooien, dan is er nog geen man overboord. De PLA-verpakkingen die wij aanbieden voldoen allemaal aan de EN13432 norm en zijn daarmee composteerbaar. Nu willen de composteerders de onwetenden laten geloven dat deze verpakkingen het composteringsproces verstoren omdat het te lang zou duren voordat een PLA-verpakking tot compost vergaan zou zijn. Wetenschappelijk onderzoek door de WUR heeft echter aangetoond dat PLA-verpakkingen beter composteren dan de gemiddelde bananenschil. Tijdens het onderzoek braken sommige PLA-verpakkingen zelfs af binnen 11 dagen.

En mocht de PLA-verpakking per ongeluk in de grijze bak terechtkomen, wat ik oprecht hoop dat niet gebeurt, dan kan de verpakking ook gewoon worden verwerkt in deze afvalstroom.

Je hebt dan in ieder geval nog circa 70% CO2 voordeel ten opzichte van PET-verpakkingen bij verbranding. Bovendien worden PLA-producten en -verpakkingen vervaardigd van hernieuwbare grondstoffen die duurzaam geproduceerd worden.

Ik begon dit stuk met de titel PLA: Pretty Life Ahead. Ik hoop dat jullie met het lezen van dit artikel begrijpen waarom ik Poly Lactid Acid vervangen heb door drie andere woorden die mijns inziens aangeven wat de toegevoegde waarde is van PLA voor een duurzame, circulaire wereld. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de productkwaliteiten en materiaaleigenschappen. Kortom, PLA geeft de wereld een mooi leven in het vooruitzicht.

Patrick Gerritsen
Directeur Bio4Pack

Klik hier voor Patrick's LinkedIn post hierover.

Publicatiedatum: