Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Versoepeling voor pluimveebedrijven ten vroegste op 20 april"

Ophokplicht voor particuliere pluimveehouders in België opgeheven

Voor particuliere houders van pluimvee in België is de ophokplicht opgeheven vanaf 6 april. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval besloten. Waakzaamheid blijft echter nodig: het virus circuleert mogelijk nog steeds in België, maar het risico op besmetting is volgens het FAVV laag genoeg om deze eerste stap te zetten. Ondanks het opheffen van ophokplicht, zijn particuliere houders daarom nog wel steeds verplicht om hun dieren binnen te voederen zodat wilde vogels niet door voedsel naar de ren gelokt worden. 

In november 2020 werd het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld in en rond België. Om het pluimvee te beschermen tegen deze zeer besmettelijke en dodelijke ziekte, heeft minister van Landbouw David Clarinval verschillende maatregelen getroffen. Het FAVV volgt de situatie in en rond België op de voet op en stelt momenteel een gunstige evolutie van de sanitaire toestand in ons land vast. Minister van Landbouw David Clarinval heeft bijgevolg, op advies van het FAVV, een plan goedgekeurd om de maatregelen stap per stap te versoepelen. Uiteraard op voorwaarde dat de situatie in de juiste richting blijft evolueren.

In België werd op 1 maart de voorlopig laatste besmettingen van het vogelgriepvirus bij wilde vogels geregistreerd. De voorlopig laatste uitbraak bij pluimvee en gehouden vogels dateert dan weer van eind januari. Doordat het vogelgriepvirus minder circuleert bij wilde vogels en veel watervogels al naar hun broedgebieden in het noorden vertrokken zijn, wordt de situatie in België gunstiger en neemt het risico op besmetting van pluimvee door wilde vogels af. Hierdoor kunnen de huidige voorzorgsmaatregelen gefaseerd versoepeld worden. Een eerste stap is het opheffen van de ophokplicht voor de dieren van particulieren, die inging op 15 november 2020. Wanneer de situatie gunstig blijft, kan in een volgende fase ook de ophokplicht voor professionele houders worden opgeheven en dit ten vroegste op 20 april.

Het FAVV blijft nog steeds waakzaam. Het vogelgriepvirus circuleert alvast nog in enkele buurlanden. Vooral in het Noorden van Europa is het virus nog actief. Het Agentschap heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden en staat in nauw contact met de sector.

David Clarinval, Minister van Landbouw: "Het opheffen van de ophokplicht voor het pluimvee en de vogels van particulieren en liefhebbers is een eerste stap in de goede richting. Zij dienen namelijk als hefboom voor de professionals. Als alles goed gaat kunnen we ook de ophokplicht bij pluimveehouderijen op 20 april opheffen, iets waar ik samen met hen naar uitkijk."

Bron: FAVV

Publicatiedatum: