Frédéric Chabert, Grand Mas Du Roy

"De sluiting van horeca- en cateringbedrijven is van grote invloed op de biologische markt"

Teeltbedrijf Le Grand Mas Du Roy, gevestigd in Arles in Bouches-du-Rhône, is gespecialiseerd in biologische landbouw. Le Grand Mas Du Roy wordt geleid door Frédéric Chabert en biedt eigen geteelde appelen, peren, granaatappels en olijven aan. Binnenkort zal het bedrijf ook perziken en nectarines gaan telen en aanbieden. De aanplant staat gepland voor november dit jaar.

Appelbloesem (foto aangeleverd door Grand Mas du Roy) 

Tweede biologische teeltseizoen
Het is voor Le Grand Mas Du Roy het tweede biologische teeltseizoen na de omschakeling naar biologische landbouw in 2016, op het grondgebied Camargue, dat ongeveer vijftig hectare beslaat. Met 35 hectare appelbomen biedt het bedrijf de traditionele Golden, Gala, Reine des reinettes, Elista en Akane en Granny. Het bedrijf wil echter ook opvallen en nicherassen ontwikkelen als Dalinette, Chanteclerc, en meer. Het bedrijf is momenteel de markten voor groothandels en speciaalzaken aan het ontwikkelen.

Het aanbod peren bestaat uit Guyot, Harrow Love, Cascade en Williams (groen en rood). De perenboomgaard was oorspronkelijk aangeplant voor peren bestemd voor de directe verkoop.

Het bedrijf heeft een reguliere koelopslagcapaciteit van 500 ton. Hierdoor kunnen de peren zowel in het seizoen als buiten het seizoen op de markt worden gebracht in november, december en januari.

Williams peren (foto's geleverd door Grand Mas du Roy) 

Sinds de omschakeling naar biologisch, kan het teeltbedrijf de verschillende producten ter plaatse verpakken. "We hebben een kleine sorteermachine aangeschaft waarmee we op gewicht kunnen sorteren om zowel de pallets als de bakjes voor verzending klaar kunnen maken," geeft Frédéric aan.

Het bedrijf richt zich ook op granaatappelen en teelt deze op een areaal van ongeveer 5 hectare. Hiervoor is gekozen met het oog op de afzet van fruit voor directe consumptie.

Een moeilijke markt voor het biologische segment
Hoewel het teeltbedrijf het grote voordeel heeft dat het producten in een gekoelde opslag kan bewaren, hebben de gevolgen van de pandemie toch een grote invloed op de markt voor biologische producten. "De moeilijkheid met het biologische segment is dat het altijd om kleine partijen producten gaat." Er is vraag naar die producten, maar de gezondheidscrisis heeft de biologische markt op zijn kop gezet. "Alle regio's zaten bijna tegelijkertijd in een teeltproces, met normale partijen, maar de biologische markt, bestaande uit met name horeca- en de cateringbedrijven, staat stil, wat de markt heeft ontregeld en dus heeft benadeeld."

Over Le Grand Mas du Roy
Le Grand Mas du Roy, een familiebedrijf opgericht in 1978, is in 2004 overgenomen door Frédéric Chabert. De producten van het bedrijf worden verhandeld via verladers en groothandels, met name die in Rungis, Châteaurenard en Perpignan, maar ook via directe verkoop op het teeltbedrijf en op telersmarkten. Momenteel wordt gekeken naar de realisatie van een biodynamisch landbouwproject en naar de mogelijkheid te diversifiëren binnen het segment aromatische kruiden.

Voor meer informatie:
Frédéric Chabert
Grand Mas du Roy
+33 (0)4 90 96 53 79
frederic.masduroy@gmail.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven