Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VVAK stopt met Keurcompost

Keurcompost voldoet niet meer aan de eisen die VVAK stelt aan compost voor de akkerbouw. Vanaf 1 april 2021 mogen akkerbouwers alleen nog compost accepteren met een analyserapport van de leverancier dat aantoont dat aan de eisen van VVAK wordt voldaan. Ook kan compost worden gebruikt dat is voorzien van het certificaat RHP. De reden van deze wijziging is dat Keurcompost onlangs de normen voor verontreinigingen substantieel heeft verruimd. Telers die in de afgelopen periode te goeder trouw Keurcompost Klasse A hebben gekocht zullen hun VVAK certificaat niet verliezen.

VVAK stelt strenge normen aan de kwaliteit van compost met het oog op de bodemgezondheid van akkerbouwers en het voorkomen van vervuiling van de voedselketen. Naast de wettelijke bepalingen in de Meststoffenwet gelden onder VVAK de onderstaande normen voor glas, steen en overige verontreinigingen in compost.

Verontreiniging Norm Toelichting
Glas (2-20 mm) Max. 0,05% (m/m, op ds) Glas > 20 mm niet toegestaan
Steen (5-20 mm) Max. 1,00% (m/m op ds) Steen > 20 mm niet toegestaan
Overige verontreiniging (2-20 mm)  Max. 0,05% (m/m, op ds) Verontreiniging > 20 mm niet toegestaan

In de nieuwe eisen voor Keurcompost Klasse A, die per 1 januari 2021 ingegaan blijken te zijn, liggen de eisen op max. 0,10% voor ‘bodemvreemde’ verontreinigingen inclusief glas en op max. 2,00 % voor steen. Voor het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) dat VVAK beheert is deze verruiming onacceptabel. Het ACO beschouwt daarom Keurcompost Klasse A niet langer als afdoende borging van de kwaliteitseisen voor compost. Keurcompost Klasse B, met nog ruimere normen dan Klasse A, was reeds niet toegestaan.

André Hoogendijk, voorzitter ACO: “We zijn als sector onaangenaam verrast door de wijzigingen bij Keurcompost. Het verruimen van de normen door Keurcompost mag niet leiden tot vervuiling van onze akkers en van onze voedselketen. Daarom zien we geen andere mogelijkheid dan te stoppen met het toestaan van Keurcompost binnen VVAK. Telers kunnen nu bij hun leverancier vragen om een analyserapport waaruit blijkt dat de geleverde compost voldoet aan de VVAK-normen. Voor veel telers is dit al staande praktijk, maar voor andere telers betekent dit dat zij hierover contact dienen op te nemen met hun leverancier.”

Akkerbouwers die sinds 1 januari jl. te goeder trouw Keurcompost Klasse A hebben gekocht, behouden hun VVAK-certificaat. Per 1 april 2021 is de aankoop van Keurcompost door VVAK-deelnemers echter niet meer toegestaan. Telers dienen dan te beschikken over een analyserapport dat aantoont dat de compost voldoet aan de eisen van VVAK. Telers mogen ook compost gebruiken met het certificaat RHP. De volledige eisen aan compost binnen VVAK staan op de website van BO Akkerbouw.

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
079 3030 330
info@bo-akkerbouw.nl
www.bo-akkerbouw.nl 

Publicatiedatum: