Net gecertificeerd: Akkerbouwbedrijf Nieuw-Midhuizen

"We hebben gemerkt dat biologische boeren veel opener zijn"

Akkerbedrijf Nieuw-Midhuizen in het Groningse Vierhuizen is het familiebedrijf van Jacobien Louwes, haar zus en de drie dochters van Jacobien. Ze zitten middenin de omschakeling naar biologisch. "We willen op tijd inspelen op de veranderingen in de landbouw en zelf aan het roer staan."

De boerderij Nieuw-Midhuizen ligt in de Westpolder, een waddenpolder die eind 19e eeuw door landbouwers is ingedijkt. Jacobien Louwes is verwant aan Sicco Mansholt, die als invloedrijke politicus een interessante rol speelde in de geschiedenis van de landbouw. Niet dat ze daarmee te koop loopt, maar haar familiegeschiedenis speelt een rol in De graanrepubliek van Frank Westerman. Wie het boek heeft gelezen, herkent al snel de namen Nieuw-Midhuizen en Louwes.

Ze vertelt dat het in de familie gebruik is dat de oudere generatie vrij lang doorwerkt. "Mijn vader is echt in het harnas gestorven. Ik verwacht dat ik en mijn zus nog wel een paar jaar meegaan, maar het is duidelijk dat mijn kinderen het bedrijf op een bepaald moment overnemen." Jacobien vervult de hoofdtaken, samen met de bedrijfsleider. De jongere generatie is vooral in het hoofd betrokken. "Mijn dochters zijn allemaal jonge moeders. Daardoor zijn ze extra met voeding bezig. De behoefte om de overstap te maken, komt deels bij hen vandaan. Maar mij lijkt de overstap naar biologisch ook wel wat."

Oriëntatiecursus biologische landbouw
Met zijn vijven besloten ze het maar gewoon uit te gaan proberen. Ook omdat het duidelijk is dat er in de gangbare landbouw veel gaat veranderen. "We willen niet het gevoel hebben dat we voortdurend achter de feiten aan lopen en ons steeds aan de nieuwe regels moeten aanpassen. Ons gevoel was: we willen zelf aan het roer staan."

Eerst heeft ze met de bedrijfsleider en een dochter een oriëntatiecursus biologische landbouw gedaan. "Dat heeft ons veel goed gedaan. Alleen al het enthousiasme van al die boeren, die gedrevenheid. We hebben gemerkt dat biologische boeren veel opener zijn. Die zeggen gewoon: nou, dit ging goed en dat niet." Nieuw-Midhuizen is lid van een groep biologische boeren verenigd in de Biowad (Bioboeren in het Waddengebied). En ze draaien mee in de werkgroep bio-landbouw van de Provincie Groningen. "Er wordt onderling ontzettend veel uitgewisseld. Sommigen doen het al twintig jaar. Daar kijken we natuurlijk ongelofelijk tegenop."

Lauwersmeer en omschakelen
De meerderheid in de omgeving is nog gangbaar, maar zij zijn niet de enigen die omschakelen. "Een paar jonge boeren verderop zijn ook aan het omschakelen. Ze lopen net een jaar op ons voor. Die gaan we met grote interesse volgen."

Nieuw-Midhuizen begint voorzichtig, met een deel van de bijna 25 hectare die erbij kwam toen het Lauwersmeer werd ingepolderd. "Dat heeft mijn vader toen helemaal ontgonnen. Het is een mooi afgesloten stuk land in een hoek van het bedrijf. Met aan een kant bos, aan de andere een zeedijk en aan de derde kant onze eigen oude zeedijk. Er ligt een gangbaar perceel naast, maar dat zijn we zelf. Als we dat gaan bespuiten, moeten we natuurlijk enorm alert zijn. Maar we hebben het wel zelf in de hand. Je hoeft niet je buurman te waarschuwen."

Kiezen welke gewassen biologisch
Het omschakelgewas is luzerne. Die luzerne heeft het volgens Louwes best goed gedaan. "Afgelopen jaar konden we drie keer maaien, dus dat viel mee. Het eerste jaar moet je die luzerne als gangbaar afzetten. Er wordt diervoeder van gemaakt. Dit jaar kunnen we het afzetten als half-gangbaar. Dan krijg je alweer ietsje meer voor je product." Het omschakelen is wel een financiële aderlating. "Je hebt toch 14 hectare land waar je veel minder opbrengst voor krijgt. Je moet van tevoren wel sparen."

Verder gaat alles vrij soepel. Ze zijn zich nu aan het oriënteren op de gewassen die ze willen gaan telen. "Daar gaan we wel voorzichtig mee zijn. We telen bijvoorbeeld gangbare uien en dan gaan we niet ook biologische uien telen, want dan gelden er weer ingewikkelde regels. Waarschijnlijk beginnen we met gewassen voor de conservenindustrie, zoals boontjes. Je kunt niet zomaar iets gaan doen, omdat het je leuk lijkt. Je moet telen wat de markt vraagt."

Voor meer informatie: info@skal.nl en www.skal.nl 

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven