Franse wijngidsen beoordelen biologische wijnen hoger

Wijnen met een biologisch label worden over het algemeen verkocht tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van niet-biologische wijnen. En dat ondanks het groeiende bewijs dat ze wel degelijk beter smaken. Een nieuwe studie door Magali Delmas, een milieueconoom aan de UCLA Anderson School of Management, en Olivier Gergaud, econoom aan de Kedge Business School in Bordeaux, Frankrijk, blijkt dat biologische wijnen worden beoordeeld als hogere kwaliteit door deskundigen.

Drie gerenommeerde wijngidsen - Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve - gaven de door derden gecertificeerde wijnen gemiddeld 6,2% meer punten dan de wijnen die door de industrie zelf als biologisch waren gelabeld. De bevindingen zijn gebaseerd op waarderingsgegevens voor 128.182 Franse wijnen die van 1995 tot 2015 werden geproduceerd.

Wijnen die biodynamisch waren gecertificeerd, presteerden zelfs nog beter en scoorden 11,8% hoger. "Biologische en biodynamische wijnen toonden een veel hogere kwaliteit," zei Delmas. "Het is een ander voorbeeld van duurzame goederen die extra voordelen opleveren voor de consument."

Californische wijnen
Het paper, gepubliceerd in Ecological Economics, volgt op een onderzoek van Delmas en Gergaud uit 2016 dat vergelijkbare bevindingen opleverde voor Californische wijnen. In dat onderzoek scoorden critici ecologisch gelabelde, biologische Californische wijnen 4,1% beter dan niet-gelabelde wijnen - wijnen die niet door een derde partijorganisatie als biologisch of biodynamisch zijn gecertificeerd.
schapen in biodynamische wijngaard

Delmas voerde de nieuwe studie op Franse variëteiten om te begrijpen of de resultaten ook zou houden in 's werelds tweede-grootste wijnproducerende land (na Italië). De Franse wijnbouwtradities dateren van 2600 jaar geleden en in 2019 produceerde het land meer dan 1 miljard liter wijn.

Conventioneel geteelde wijndruiven gebruiken meer chemische gewasbeschermingsmiddelen dan de meeste andere gewassen, zei Delmas. Dat brengt de gezondheid van landarbeiders, dieren en naburige gemeenschappen in gevaar. De gevaren van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de wijnbouw kwamen in 2014 op dramatische wijze aan het licht, toen leraren en leerlingen van een plattelandsschool in Bordeaux in het ziekenhuis werden opgenomen als gevolg van blootstelling aan de giftige chemicaliën. Protesten volgden, en wijnmakers werden geconfronteerd met sterke publieke druk. De wijnindustrie in Frankrijk heeft zich sindsdien sneller ontwikkeld in de richting van biologische landbouwmethoden.

Eigen labels
In plaats van zich tot derden te wenden voor een biologisch of biodynamisch certificaat - wat inspecties en audits zou inhouden om te garanderen dat de producten aan de vereiste criteria voldoen - hebben sommige Franse wijnmakers hun eigen certificeringsnorm voor de sector bedacht. In de nieuwe studie kregen wijnen die door de wijnboeren zelf gelabeld zijn als verantwoord geproduceerd scoorden niet veel anders dan conventionele wijnen.

In het algemeen gaan steeds meer Franse wijnboeren over op biologische of biodynamische wijnbouw. Van de in de studie geanalyseerde wijnen werd tussen 1995 en 2000 slechts 3,87% door een derde partij gecertificeerd als biologisch of biodynamisch. Dit cijfer steeg tot 7,37% voor wijnen die tussen 2001 en 2015 werden geproduceerd. Volgens Delmas willen de eigenaars van kleinere wijngaarden niet dat hun gezinnen en landarbeiders worden blootgesteld aan chemische gewasbeschermingsmiddelen en beginnen grotere wijngaarden hun voorbeeld te volgen. "Het lijkt weer een stap in de goede richting," zei Delmas. "Niet alleen voor de gezondheid en het milieu, maar ook voor de kwaliteit van de wijn."

Promotie
De uitdaging om aan consumenten te communiceren dat biologische wijnen daadwerkelijk beter smaken, is echter een andere horde. In haar boek uit 2018 "The Green Bundle: Pairing the Market with the Planet," stelt Delmas voor dat wijnproducenten reclame maken voor de kwaliteit van hun producten in plaats van de milieuvoordelen. En dat ze communiceren dat biologische en biodynamische praktijken eigenlijk in lijn zijn met eeuwenoude praktijken - een knipoog naar het feit dat de industrie zo doordrenkt is van traditie - terwijl het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen pas in de jaren 1930 begon.

Bron: Kedge Business School


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven