Italiaanse biologische asperges geteeld met behulp van 'vloerverwarming'

“Het principe is eigenlijk hetzelfde als bij vloerverwarming. Dankzij een reeks leidingen circuleert warm water ongeveer 45 à 50 centimeter onder de grond, waardoor de asperges in de kas veel eerder gaan groeien.” Het Italiaanse Orto Veneto staat op het punt te starten met de oogst van de Primo Asparago, die volledig biologisch wordt geteeld.

De eerste asperges lieten zich 19 februari zien

“We hebben 15 hectare met verwarmde kassen en 15 hectare waar we gewassen in de vollegrond telen. We passen een biologisch regime toe. De prognose is dat we tot 7 of 10 mei door kunnen gaan met de teelt en dan zullen we een totaal van 140 ton asperges hebben”, zegt partner Renzo Moro. 

Klik hier voor meer foto's.

Renzo Moro

De kassen zijn verdeeld in twee delen, niet ver van elkaar. In elk deel is er een centrale houtsnipperketel die het water verwarmt. Er zijn twee tanks, één met 100 kubieke meter en één met 300 kubieke meter. “Op een diepte van 45 à 50 meter onder onze kassen lopen buizen die zorgen voor de waterstroom. De buisjes hebben een diameter van 25 mm en het water heeft een temperatuur van 30 graden. Daarna gaat het terug naar het depot en wordt het via een warmtewisselaar opnieuw verwarmd. Hierbij wordt geen afval geproduceerd”, zegt partner Filippo Magagna. 

De brander brandt op houtsnippers, die het Orto Veneto van een aantal hectare met populieren in eigen beheer haalt. Mocht dit niet voldoende blijken, dan worden dit aangevuld met snippers die lokaal zijn gekocht van bedrijven met een gecertificeerde bevoorradingsketen.

De leidingen die zorgen voor de aan- en afvoer van warm water

“Een dergelijke installatie stoot dampen uit, maar wij zitten ongeveer 20 keer onder de wettelijke grenswaarden. Dit komt omdat wij moderne systemen hebben geïnstalleerd, zodat de dampen van de eerste verbranding opnieuw worden verbrand. Daarnaast hebben we ook verschillende filters om alle as tegen te houden. De deuren staan altijd open, dus ook als wij er niet zijn kan er een eventuele controle worden gedaan door de instanties”, zegt Moro. 

De buizen van de machinekamer naar de kassen

Het water dat naar de kassen gaat is altijd 30 graden en er zijn thermostaten die dit regelen. De brander heeft een automatische toevoer; als het systeem merkt dat het water warm genoeg is, worden er minder snippers verbrand. Als het water te koud wordt, dan wordt de verbranding opgevoerd.

"We krijgen veel aanvragen uit het buitenland, waar biologisch voedsel erg wordt gewaardeerd", besluit Moro.

De partners van dit project zijn: Renzo Moro, Filippo e Roberto Magagna, Ermanno Picchioni en Giuseppe Reato. 

Voor meer informatie:
Lorenzo Moro
Orto Veneto
+39 345 0276 481
lorenzo@primoasparago.it  
www.primoasparago.it  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.