Tholen - In de Zembla-uitzending 'De uitgeputte bodem' kwamen gisterenavond meerdere biologische boeren, evenals een biodynamische melkveehouder, aan bod. De Biojournaal-redactie vroeg twee van hen vanmorgen om hun reactie na het zien van de uitzending.

Klik hier om de Zembla-uitzending terug te kijken.

Graasboerderij
Joke Ensing van de Graasboerderij in Sondel reageert, ook namens haar partner Sierd Deinum, als volgt: "Wij vonden het een heel informatieve uitzending. Wel kan ik me voorstellen dat je als burger op deze manier wel heel veel informatie tegelijkertijd op je afgevuurd krijgt. Uit de reactie van de Rabobank blijkt dat ze wel mee willen werken aan de verduurzaming, maar aan de verstrekkingen van de financieringen is dat nog niet te zien. Onze dochter Welmoed zit in de ledenraad van de lokale Rabobank hier, zij beginnen wat meer geïnteresseerd te raken in biologisch."

Foto: screenshot uit Zembla (het moment dat Theunis Piersma een sprinkhaan ziet). Links Sierd Deinum. 

De familie Deinum kreeg professor Theunis Piersma, hoogleraar trekvogelecologie, op bezoek. Sierd Deinum was tot midden jaren negentig een zogenaamde turboboer en is inmiddels Demeter-melkveehouder. Theunis sprak in het weiland mooie woorden over de werkwijze, nadat hij zelfs sprinkhanen aantrof (Theunis: "Oeh dat is mooi! Die zie je eigenlijk nooit meer in grasland. Dit is voor vogels heel aantrekkelijk, een grote maaltijd. Dit is een compliment voor deze boer. Dit is boeren zonder de aarde kapot te maken.") Joke: "Theunis is ontzettend bevlogen en meent wat hij zegt. Zoveel zwaluwnesten als op onze boerderij had hij nog nooit gezien. De vele zwaluwen waarderen de mooie groene oase die we in de loop van de jaren gecreëerd hebben."

Hillekens Hoeve
Boeren die willen omschakelen naar biologisch zeggen dat hun bank deze omschakeling frustreert. Ook daar gaan de verslaggevers van Zembla dieper op in. Melkveehouder (inmiddels een aantal jaar biologisch) Jack Verhulst uit Etten-Leur merkte dit ook. Hij reageerde vanmorgen, na een drukke nacht met 3 kalfjes, als volgt op de uitzending: "Ik ben heel positief over het resultaat, ik denk dat de boodschap heel duidelijk over is gekomen. Het is heel belangrijk dat deze problematiek onder de aandacht wordt gebracht. Het gebrek aan financiële ondersteuning vanuit de banken vormt een knelpunt voor heel veel boeren die om willen schakelen. Dit is echt een struikelblok."

Jack Verhulst. Foto: screenshot uit Zembla-uitzending. 

Bas Rüter, directeur Duurzaamheid van Rabobank Nederland, de bank waarmee Jack verschillende keren tevergeefs om de tafel heeft gezeten, reageerde ook nog op de zaak. Hij gaf aan het 'doodzonde' te vinden dat een boer als Jack uiteindelijk weg is gegaan bij de bank (Bas in de uitzending: "Het feit dat hij er nu zit en dat het functioneert, betekent dat er een inschattingsfout is gemaakt. Dat is doodzonde. Een duurzame boer met een nieuwe toekomst hadden we graag gefinancierd.") Jack: "Ik vraag me echt af of ze bij deze bank nog wel de juiste parameters hanteren. Het lijkt vooral op kortetermijn cijfers gebaseerd te zijn. Wij boeren nu zonder een bank en zijn druk bezig met de voorbereiding voor bedrijfsopvolging door onze dochter Maartje en haar vriend Henry als achtste generatie. Al met al is dit heel goed in beeld gebracht zo. We beschikken hiermee over krachtig en stevig materiaal. dit gaat zeker gevolgen hebben voor de toekomst, dat moet wel."

Jack had al heel veel positieve reacties gekregen, ook van mensen buiten de sector. "Ik heb een goed gevoel aan de uitzending overgehouden. De problematiek wordt duidelijk onderkend. Er is hoor- en wederhoor toegepast en de situatie is zowel vanuit de boeren, het bankwezen en wetenschappelijk en praktisch belicht."

Klik hier om de Zembla-uitzending terug te kijken

Voor meer informatie:

Joke Ensing
Graasboerderij
Sondelerleane 5
8565 HG Sondel
0514 603298
joke-ensing@hotmail.com 
www.graasboerderij.nl 

Jack Verhulst
Hillekens Hoeve
Vlaanderbos 6
4874 LS Etten-Leur
06 53760836
contact@hillekenshoeve.nl 
www.hillekenshoeve.nl