Wageningse visie op voedselsysteem beloond met internationale prijs

Wageningse onderzoekers Imke de Boer, Evelien de Olde, Kawire Gosselink en hun team zijn geselecteerd als een van de top 10 "Visionaries" van de prestigieuze internationale Food System Vision Prize. Hun team ontwikkelde een holistische visie op een gezond en circulair voedselsysteem in Nederland in 2050, getiteld 'Re-rooting the Dutch Food System; from more to better'. De 10 winnaars ontvangen elk 200.000 dollar als erkenning voor hun gedurfde ideeën om enkele van 's werelds meest urgente uitdagingen op het gebied van voedselsystemen aan te pakken.

De Food System Vision Prize is gelanceerd door de Amerikaanse Rockefeller Foundation, in samenwerking met SecondMuse en OpenIDEO. Meer dan 1300 teams uit de hele wereld hebben hun visie op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio van hun keuze voor het jaar 2050 ingediend.

Het Nederlandse voedselsysteem opnieuw ontwerpen
De visie van het team De Boer/De Olde/Gosselink is gericht op het herontwerpen van het huidige Nederlandse voedselsysteem. Een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en wetenschappers uit Wageningen werkte aan deze visie. Volgens de initiatiefnemers is herinrichting van het voedselsysteem alleen mogelijk als alle actoren in het voedselsysteem een bijdrage leveren.

In het nieuwe systeem wordt gezond voedsel geproduceerd voor iedereen, met respect voor onze planeet en alle mensen en dieren die hier leven. Dit betekent bijvoorbeeld dat akkerbouwers in 2050 meerdere gewassen in stroken zullen verbouwen en dat varkens en kippen alleen nog maar biomassa eten die niet geschikt is voor menselijke consumptie. Plantaardig en gezond voedsel is normaal, gemakkelijk en aantrekkelijk. Nederlanders gaan meer lokale en plantaardige producten eten. Reclame voor frisdranken en andere producten met lege calorieën is verboden. Bovendien zullen daken groen zijn of zonnepanelen hebben. De economische welvaart in 2050 wordt gemeten aan de hand van het Nationaal Maatschappelijk Product in plaats van het Bruto Nationaal Product.

"Het is mogelijk om voedselsystemen te creëren die mensen voeden en het milieu beschermen," zei Roy Steiner, Senior Vice President, Food, The Rockefeller Foundation. "De Food System Vision Prize ondersteunt diverse, baanbrekende oplossingen. We hopen zo een inclusieve dialoog te kunnen stimuleren over de manier waarop de wereld voedsel produceert en consumeert tijdens de komende Food Systems Summit van de Verenigde Naties."  

Verkenning van het thema met belanghebbenden
In februari van dit jaar wordt een serie evenementen in Pakhuis de Zwijger georganiseerd over de Wageningse visie. Tijdens de bijeenkomsten worden de verschillende thema's uitgediept en met een brede groep van belanghebbenden besproken. Imke De Boer: "Ik ben blij met het enthousiasme over de visie en ik heb goede hoop dat we tijdens deze serie zinvolle stappen kunnen zetten.”

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven