Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een sterke, werkzame waardengemeenschap"

Bioland viert vijftigjarig jubileum

Wat in 1971 met vier boerenfamilies begon, heeft zich ontwikkeld tot Duitslands grootste bio-teeltvereniging: Bioland. In dit jaar viert de vereniging, waarin inmiddels circa 10.000 bedrijven verenigd zijn, haar vijftigste verjaardag. Hoe groeide deze kleine beweging uit tot de grootste bio-vereniging in Duitsland en Zuid-Tirol?

"Bioland is een sterke, werkzame waardengemeenschap“, zegt Bioland-voorzitter Jan Plagge aan de start van het jubileumjaar. "In vijftig jaar hebben we veel bereikt. Vooral kregen de biologische landbouw en de ecologische levensmiddelproductie een gevestigde positie als alternatief voor boeren, verwerkers en handelaren. Ons belangrijkste doel hebben we echter nog voor ons: het veilig stellen van onze bestaansmiddelen voor de volgende generaties. De bedreiging van onze toekomst en onze planeet is tegenwoordig helaas nog groter geworden dan vijftig jaar geleden." Daarom zet Bioland zich als politieke spreekbuis van haar leden en marktpartners voor de totale ecologische hervorming van de landbouw en levensmiddelensector in- regionaal, nationaal en internationaal.

Pioniersprestatie in de bio-branche
Sinds de oprichting op 25 april 1971 werkt Bioland met een holistische aanpak van de akker tot op het bord. Als eerste vereniging heeft Bioland richtlijnen en controleprocedures tot stand gebracht, lang voordat er een Europese regeling voor een wettelijke minimumstandaard voor bio-levensmiddelen bestond. Daarmee effende Bioland de weg voor de bio-verordening van de EU. "Bioland heeft veel vroegtijdig en als pionier in de hand genomen“, aldus Jan Plagge.

"Dat is nog steeds zo, want we willen de drijvende kracht in de landbouw blijven. Daarvoor doen we onderzoek op onze bedrijven, delen we onze ervaringen en ontwikkelen we onze richtlijnen verder. Zo wordt dit jaar bijvoorbeeld de eerste omvangrijke biodiversiteitsrichtlijn van een boerenvereniging van kracht. Met ons werk willen we de bio-branche en de mensen daarbuiten motiveren tot anders denken en handelen. Het gaat om niet minder dan de toekomst van onze planeet.“

Koppeling van bio en regionaliteit
De Bioland-boeren evenals hun partners uit de levensmiddelensector werken binnen de gehele toegevoegde waardeketen volgens de strenge Bioland-voorschriften. Zij allen zetten zich op vele niveaus in voor de doelstellingen van de biologische landbouw en het behoud van onze bestaansvoorwaarden: van prestaties voor het klimaat en het behoud van biodiversiteit tot aan dierenwelzijn.

Door de koppeling van bio en regionaliteit staat de in Duitsland en Zuid-Tirol actieve vereniging als geen ander voor een echte verandering direct voor de huisdeur.

Voor meer informatie:
www.bioland.de/  

Publicatiedatum: