Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philippe Doens: "Willen dit unieke streekproduct graag lokaal verkopen"

De eerste biologische quinoa van Zeeuwse bodem

Tholen - Quinoa is een relatief nieuwe teelt in Nederland. Op 23 september haalde de boer die als eerste biologische quinoa in Zeeland wist te telen zijn nieuwe oogst van het land. Het in het Zeeuwse Sas van Gent gevestigde Doens Food is erg trots op dit nieuwe streekproduct en wil de quinoa het liefst binnen Nederland verhandelen, zo geeft Philippe Doens aan.

Philippe: "De cirkel is voor ons pas helemaal rond wanneer we dit unieke streekproduct ook lokaal kunnen verkopen. Wij streven er altijd naar om de lijnen zo kort mogelijk te houden om zo onze CO2 voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Meteen na het oogsten wordt de quinoa vervoerd per tractor naar onze productiefaciliteit die slechts enkele kilometers verderop ligt voor verdere bewerking."

In de productiefaciliteit verpakt Doens Food het naargelang de wens van de klant in zakken van 3 tot 5 kilo, 20 tot 25 kilo en 700 tot 1000 kilo. "Door het ongunstige klimaat in Nederland is het vochtgehalte vaak nog te hoog voor de quinoa. Desondanks is de boer erin geslaagd het product in dit gebied te telen, wat op zichzelf al een hele kunst is."

Philippe is samen met een aantal collega's ook getuige geweest van de eerste oogst. "Een mooi moment. En zeker gezien de korte afstand tussen de boerderij en ons pand, wilden we hierbij van de partij zijn." Hij geeft aan dat het oogsten van de quinoa goed te vergelijken is met dat van andere graansoorten.

Geeft de zilte Zeeuwse grond nog iets extra's aan de quinoa? Philippe: "Wij importeren al jaren quinoa vanuit verschillende landen over de hele wereld, maar het verschil proef je wel degelijk. We zijn er van overtuigd dat de zilte Zeeuwse grond en de passie waarmee onze boer het product verbouwt de smaak van het product een ware impuls geeft. Daarnaast is het product ook nog eens gezonder. Deze volkoren quinoa behoudt volledig zijn proteïnes, vitamines en mineralen en is daarmee een gezondere variant op reguliere witte quinoa."

Voor meer informatie:

Philippe Doens
Doens Food
Westkade 20
4551 BV Sas van Gent
0115 462318
[email protected] 
www.doensfood.com