Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Konijn, Natuurlijk Genoegen:

"Nieuw dak geeft meer licht en ruimte in de stal"

Tholen - Voor de blaarkoppen op de biologisch-dynamische boerderij  Natuurlijk Genoegen zijn de donkere decemberdagen niet meer zo somber als enkele jaren geleden. Een nieuw dak met koepel geeft meer ruimte en licht in hun stal.

Nieuwe daken
De combinatie van aankomende regelgeving - alle daken asbestvrij voor 2024 - en beschikbare subsidie bracht melkveehouder Jeroen Konijn ertoe om de daken van zijn stal en van een schuur in 2016 te vervangen. Hoewel de genoemde regelgeving door de regering inmiddels in de ijskast is gezet, is Jeroen blij dat zijn oude asbestdaken inmiddels plaats hebben gemaakt voor iets nieuws. De oude daken lagen er immers al zo'n dertig jaar op.

Zo gebeurd
Jeroen schakelde Middendorp Montage in. Die klaarde de klus binnen enkele dagen. "De voorbereiding, het schoon- en leegmaken van de stal, was het meeste werk, het vervangen zelf was zo gebeurd", blikt Jeroen terug. Het was begin oktober en het kon nog net, de koeien stonden nog buiten. Wel moesten de koeien naar binnen om te melken. "Daarom ben ik iets eerder en iets later gaan melken. Na de eerste dag was het oude dak al verwijderd, zodat er op de tweede dag kon worden begonnen met de montage van het nieuwe dak."

Naast de vervanging van het dak, werden ook de zijwanden deels verwijderd. "Door deze aanpassingen is er meer licht en frisse lucht in de stal voor de koeien en kalveren. De ventilatie is sindsdien veel beter en de koeien kunnen lekker naar buiten kijken."

Camping
Op de boerderij in Driehuizen wordt sinds 1997 biologisch geboerd. Toen Jeroen de boerderij van zijn ouders overnam, ging hij op diezelfde voet verder. De blaarkoppen deden in 2003 hun intrede. Naast alle werkzaamheden op de boerderij is de familie in het zomerseizoen ook druk met de bijbehorende camping. Dit jaar ging dat wel anders dan voorheen. "Door de crisismaatregelen mocht het sanitair niet open tot tot 15 juni. Daarna werd het gelukkig wel weer druk. Hoewel we die eerste weken niet goed hebben gemaakt, hebben we toch goed gedraaid."

Jeroen vertelt dat zijn gasten doorgaans erg geïnteresseerd zijn in het werk op de biologisch-dynamische melkveehouderij. "Mijn vader loopt veel rond en vertelt graag over ons werk. Sommige gasten komen vaker. Vooral gezinnen met kinderen komen graag terug als het hen is bevallen."

Voor meer informatie:

Natuurlijk Genoegen
www.natuurlijkgenoegen.nl

Middendorp Montage
www.middendorpmontage.nl