Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerdine Kaptijn, Bionext: "Bokkenvlees hoort er bij als je ook geitenkaas eet"

Aandacht voor biologische bokjes in Radar-uitzending

Gisterenavond besteedde Radar in de uitzending aandacht aan het welzijn van de bokjes in de Nederlandse melkgeitenhouderij. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals kwam tot de conclusie dat bokjes in de sector soms onder slechte omstandigheden gehouden worden en al na 7 dagen naar de slacht gaan. In de uitzending was ook aandacht voor biologische bokjes. Hier is te zien dat deze bokjes onder betere voorwaarden worden gehouden.

Bijproduct
De afgelopen jaren is de melkgeitensector in Nederland hard gegroeid. Maar om melk te geven, moeten de geiten lammeren krijgen. Waarbij voor elke geit ook een bokje wordt geboren. Bokjes geven geen melk en worden daarom gezien als bijproduct. Op veel gangbare bedrijven gaan de jonge bokjes vaak al na 7 dagen naar de slacht.

Biologische bokjes
Ook in de biologische sector worden bokjes geboren die niet op het melkgeitenbedrijf kunnen blijven. De biologische geitenhouders voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van de bokjes en zijn daarom al jaren bezig om het welzijn van deze dieren te vergroten. Biologische geiten hebben meer ruimte in de stal en kunnen naar buiten. Daarnaast hanteert de biologische geitensector als regel dat de bokjes minimaal 3 weken op het eigen bedrijf moeten blijven. Geitenhouder Mart-Jan de Jong vertelt in de Radar-uitzending dat de dieren het transport na die tijd beter aankunnen.

Oplossing
Om een oplossing te vinden voor de bokjes is in 2018 de BioGoatMeat coöperatie opgericht. Hierin zoeken zo'n 35 bedrijven samen naar afzetmarkt voor geitenvlees. Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext: "Wanneer de biologische boeren het vlees van de dieren zelf kunnen verkopen, ontstaat er ook de financiële ruimte om de bokjes groot te brengen op het eigen bedrijf. De geitenhouders zijn echt gedreven om een oplossing te vinden voor hun mannelijke dieren." Mart-Jan vertelt in de Radar-uitzending: "Wij vinden het belangrijk dat als je geitenmelk hebt, dat de consument weet dat er ook goed voor de bokjes wordt gezorgd."

De cijfers
Jaarlijks worden in Nederland zo'n 150.000 bokjes geboren. In de biologische landbouw zijn dat er jaarlijks zo'n 15.000. Op dit moment gaat het meeste bokkenvlees naar landen in Zuid-Europa waar geitenvlees wel op het menu staat. Slechts een klein deel van het biologische bokkenvlees wordt op dit moment in Nederland afgezet. Ter vergelijking: Eet je 100 gram biologische geitenkaas of drink je 1 liter biologische geitenmelk per week, dan staat daar 840 gram bokkenvlees per jaar tegenover. Gerdine: "Het vlees heeft een sterke smaak, waar je wellicht aan moet wennen maar het is echt heerlijk. Bovendien hoort het er bij als je ook geitenkaas eet!"

Mannen-probleem
De bokjes zijn een voorbeeld van het 'mannelijke-dieren-probleem'. Net als bokjes geven stieren geen melk en haantjes leggen geen eieren. Bionext werkt met het project 'Man in de Pan' aan het vergroten van de waarde van mannelijke dieren in de biologische sector. Er wordt samenwerking gezocht met supermarkten en horeca om het vlees van de bokjes, haantjes en stiertjes in Nederland te vermarkten. Zo krijgen ook deze dieren een vaste plek op het biologisch bedrijf.

Op www.manindepan.nl staan recepten, verkooppunten en meer informatie. Zelf geitenvlees proberen? De Hofwebwinkel verkoopt het vlees van de BioGoatMeat coöperatie.

Klik hier om de Radar-uitzending terug te kijken.

En hier staat het bericht dat Radar zelf over de uitzending publiceerde.

Publicatiedatum: