Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijven in Hekendorp en Witmarsum

In het Friese Witmarsum is zaterdag 21 november bij een vleeskuikenbedrijf met circa 90.000 dieren een hoogpathogene variant van het H5-type van het vogelgriepvirus vastgesteld. Zondag 22 november is ook een H5-type van het virus gevonden op een leghennenbedrijf 100.000 dieren in Hekendorp in de provincie Utrecht. Ook hier gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus. De bedrijven worden preventief geruimd.

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf in Witmarsum liggen geen andere pluimveebedrijven. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf bevinden zich 3 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen daarnaast nog 10 andere pluimveebedrijven.

Rond het besmette bedrijf in Hekendorp zijn er ook geen ander pluimveebedrijven gevestigd in een straal van 1 kilometer. In het gebied van 3 kilometer rond bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf bevinden zich daarnaast nog 10 andere pluimveebedrijven.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond de besmette bedrijven in Witmarsum en Hekendorp. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden pluimvee.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven