Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reinoud Metselaar: "We hebben er allebei ons werk naast, maar dat maakt het niet minder serieus"

Fonio: nieuw glutenvrij alternatief op de consumentenmarkt

Tinypowerseeds brengt glutenvrije biologische gepelde fonio op de markt in Nederland. Dit in de hoop het schap met glutenvrije producten uit te breiden. "Een nieuw superzaad", zo omschrijft Reinoud Metselaar fonio. Hij brengt het samen met Lex Hellinga sinds deze maand op de consumentenmarkt onder het merk Tinypowerseeds. Fonio betekent de start van een ondernemersavontuur, maar het komt Reinoud ook in zijn privéleven goed van pas.

Vina, de dochter van Reinoud en zijn vrouw Bianca, kreeg een paar jaar geleden namelijk de diagnose Coeliakie. "Sindsdien denken we altijd na over ingrediënten en koken we met een doel: ons kind moet gezond blijven." Reinoud ontdekte vervolgens dat er nog veel terrein te winnen valt op de markt met glutenvrije producten. "Er zijn alternatieven, maar volgens de meesten niet genoeg. In het voorjaar van 2019 lazen Bianca en ik over fonio in het Glutenvrije Magazine van de NCV. Een oproep om de vraag naar het Afrikaanse 'superzaad' fonio te peilen viel ons op."

Reinoud maakt naar aanleiding van die oproep een simpele optelsom: Na 8 jaar bij bedrijven gewerkt te hebben die actief zijn in biologisch sector heeft hij sinds een jaar of drie een eigen bedrijf: Metsit Ingredients. Reinoud importeert en distribueert onder andere biologische granen, zaden en diverse ingrediënten. En nu dus ook in fonio. Via bestaande connecties is begin 2020 een eerste container uit Afrika geïmporteerd voor de B to B markt. De animo voor het product in de markt was er nog niet echt. Hierdoor zijn ze zelf de mogelijkheden voor afzet richting de consument gaan bekijken.

Lex en Reinoud.

En met resultaat: inmiddels zijn de eerste 1000 consumenten-verpakkingen afgepakt. Ze liggen nu in verschillende winkels en webshops. Het product komt tot stand in samenwerking met zijn zwager Lex Hellinga. Die is onder meer verantwoordelijk voor de verpakking en de promotie. "Het leek me mooi om dit samen aan te pakken", zegt Reinoud. We hebben er allebei ons werk naast, maar dat maakt het niet minder serieus.

Fonio kan gezien worden als een vervanger van rijst of couscous. De kooktijd bedraagt slechts drie minuten. "Het is volgens de verhalen al meer dan vijfduizend jaar oud, het oudste zaadje ooit verbouwd in Afrika. Het is vegan, honderd procent biologisch en er zit meer proteïne in dan bijvoorbeeld rijst. Fonio heeft een gunstige glycemische index, het kleine zaadje is goed voor de vertering. Daarnaast is het goed voor de bloedsuikerspiegel en zitten er essentiële aminozuren in, die goed zijn voor de ontwikkeling van botten en lichaam. Fonio groeit op droge, minder vruchtbare gronden aan de randen van de woestijnen in het Sahel gebied. Andere gewassen groeien hier over het algemeen niet/matig. De planten hebben weinig water nodig en gaan erosie tegen in deze gebieden."

Voor meer informatie:

[email protected]  
www.tinypowerseeds.com 

www.metsit.com