Een gouden samenwerking

"Na hagelschade verkochten wij voor een mooi prijsje Hagelsla"

Op de deels ommuurde, historische moestuin van Landgoed Eyckenstein bij Maartensdijk is Luuk Schouten begin 2006 gestart als biologisch tuinder. Samen met Jasper Rijsdijk teelt Luuk op 0,7 hectare een grote diversiteit aan groente, onder het motto lekker, mooi en gastvrij. Groente als raapsteeltjes, worteltjes, boontjes, rucola, venkel, pompoenen en courgettes, sjalotten, sla in vele soorten en natuurlijk aardappelen groeien daar. Maar ook kapucijners, pastinaak en warmoes zijn er te vinden.

In hetzelfde jaar startte Jan Peter Oosterloo als nieuwe ondernemer in een natuurvoedingswinkel in De Bilt. Toen die in 2011 uit zijn jasje was gegroeid werd een tweede winkel onder de vlag van Ekoplaza geopend in Bilthoven, op 4,7 kilometer van Tuinderij Eyckenstein. Jan Peter: "Ik werk samen met mijn partner Cynthia in mijn winkel zoveel mogelijk met lokale leveranciers. Ik kende Luuk al wat langer dus een gesprek over samenwerking liet niet lang op zich wachten. Sinds die tijd levert Tuinderij Eyckenstein regelmatig superverse biologische groenten aan Ekoplaza."

Jan Peter en Luuk.

Luuk vertelt dat beide bedrijven zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld hebben: "Er is duidelijk plaats voor allebei in deze contreien, ze zijn ook goed aanvullend op elkaar. Natuurlijk verkoop ik via de kraam aan de klant, maar ik heb ook regelmatig een overvloed van sommige groente die dan hun weg vinden naar Ekoplaza Bilthoven. Ook in de wintermaanden, wanneer de kraam op de tuin gesloten is en er nog wel groente geoogst wordt, is Ekoplaza een prettig afzetkanaal."

Voor Jan Peter geldt dat het bij andere leveranciers nooit zou lukken om de groente zo vers, namelijk dezelfde ochtend geoogst, aan de klanten te presenteren. "Stel je dat eens voor bij sla of raapstelen! En het spreekt de klanten natuurlijk ook aan dat er maar heel weinig kilometers voor zijn afgelegd. We hebben wel een overlap in klanten. Op zaterdag komen ze naar de kraam bij de Tuinderij en zien hoe mooi de gewassen er allemaal bij staan. Door de week is het, voor klanten met een volle agenda, wel handig dat dezelfde goede verse groenten ook dichtbij in de eigen winkel te krijgen is. Voor alle partijen dus een goede deal."

Luuk: "Naast de versheid van de producten heeft de samenwerking nog andere voordelen. Zo neem ik het AGF-afval (en de koffieprut) van de winkel mee naar de composthoop van de tuin."

Jan Peter: "Dat scheelt veel afval in de winkel en het voedt de composthoop op de Tuinderij. Wij organiseren jaarlijks klantenmiddagen waarbij klanten van de winkel een kijkje kunnen nemen in de tuin en een rondleiding krijgen.“

Luuk: "Ik of Jasper is ook present op de jaarlijkse biologische markt die Ekoplaza voor haar deur organiseert. Als Jan Peter een locatie zoekt voor een teamvergadering kunnen ze altijd terecht in de oranjerie of buiten bij de Tuinderij waar we dan ook nog eens heerlijk biologisch eten verzorgen."

Jan Peter: "We werken samen op basis van wederzijds vertrouwen, gelijkheid en transparantie. Misschien wel dé basis van iedere goede samenwerking. We zien elkaar niet als concurrent: ons aanbod versterkt elkaar."

"Ook als het even tegen zit helpen we elkaar. Zo was er dit voorjaar hagelschade bij de sla en verkochten wij de volgende dag een heel nieuw product voor een mooi prijsje: Hagelsla! Sinds kort leveren we van de Tuinderij ook groentepakketten uit via Ekoplaza, waarbij versheid en kwaliteit voorop staan. Dit loopt zo goed dat er al snel een maximum aan het aantal pakketten moest worden gesteld."

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl en www.landgoedgroenten.nl  

Dit artikel is verschenen in het meest recente nummer van Dynamisch Perspectief. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven