Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaus Reinhard (A&R Fruchtimpex) ziet grote vraag naar bio en lokaal in Duitsland

"Ik geloof niet dat de afzonderlijke bio-keurmerken uiteindelijk bepalend zijn"

Ongeveer net zoals in de conventionele sector heeft de coronapandemie ook in de bio-sector veel teweeg gebracht. Maar het virus heeft zich eerder positief op de vraag uitgewerkt, blikken Anasse Amarouche en Klaus Reinhard, de directeuren van A&R Fruchtimpex GmbH, op de afgelopen bewogen maanden terug. Volgens de bio-groothandelaren is de vraag in bijna alle productcategorieën toegenomen. Vooral regionale producten zijn een grote trend.

In februari 2019 ontstond uit de bestaande bestaande eenmanszaak de firma A&R Fruchtimpex. Met de verhuizing van Hanau naar Rosbach kon een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding verwezenlijkt worden. "We beschikken op de nieuwe standplaats over drie koelhuizen en een bio-partnerbedrijf waarmee we zaken uitwisselen. Hiermee zijn we nog beter in staat om de regionale retail en natuurvoedingshandel te bedienen", leggen de twee uit.


Foto's van actuele producten.

Productafname in de directe omgeving

Ook assortimentstechnisch gezien heeft het jonge bedrijf een aanzienlijke uitbreiding door kunnen voeren. "We zetten nog steeds in op de directe productafname uit de belangrijke Europese teeltlanden, zoals Spanje, Frankrijk en Italië. We hebben echter vastgesteld dat de vraag naar regionale producten juist door corona aanzienlijk gestegen is. Daarom hebben we ons productassortiment waar mogelijk uitgebreid met regionale alternatieven."

Regionaliteit is juist voor de vaste bio-clientèle niet zelden een doorslaggevend koopargument. "Tegelijkertijd geloof ik niet dat de afzonderlijke bio-keurmerken, of het nou gaat om Bioland of Demeter, uiteindelijk bepalend zijn. De producten van veel teeltverenigingen zijn momenteel ook bij de discounters in het assortiment te vinden en hebben in de loop der jaren aan exclusiviteit ingeboet", schetst Klaus.


Exotisch fruit in bio-kwaliteit

Toename van de vraag
Het tweede verkoopjaar van het jonge bedrijf staat compleet in het teken van corona. "Aan het begin van de crisis waren de klassieke opslagproducten, zoals aardappelen, uien en wortelen, zeer gewild. In z'n totaliteit hebben we bij bijna alle producten een stijging van de vraag gezien. Door de verzwaarde omstandigheden inzake transport en logistiek was er deels ook sprake van tekorten bij importproducten. Inmiddels heeft de situatie zich weer genormaliseerd en we zien geen grote schommelingen op de markt."


Ook bij A&R Fruchtimpex wordt het actuele assortiment in dit seizoen door hardfruit bepaald.

Leveranciersnetwerk uitbreiden
De combinatie van vaardigheden en de leveranciers- en afzetnetwerken die de beide partners van A&R Fruchtimpex GmbH konden ontwikkelen, maakt het hen mogelijk een breed productpalet aan te bieden. Klaus: "Zo kunnen we de aromatische kruiden in potten uit Italië in de periode van februari tot en met mei aanbieden, maar we bieden ook producten uit Spanje, België en Marokko aan."

Het leidmotief van het bedrijf luidt als volgt: "We willen het bestaande verbeteren en gezond verder groeien. Bovendien hebben we ons ten doel gesteld om ons telersnetwerk en de afnamelanden stapsgewijs uit te breiden", luidt het tenslotte.

Voor meer informatie:

A&R Fruchtimpex GmbH
Klaus Reinhard
Bornweg 100
61191 Rosbach
Tel.: +49 6003 / 9347488
Mobiel.: +49176 / 73882896
Fax.: +49 6003 / 9347490
[email protected]   

Publicatiedatum: