Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ik had een groep echte fans!"

Mobiele Boer maakt plannen voor volgend jaar

De leasekoeien van Mobiele Boer Ellen de Lange zijn sinds 1 oktober terug op Natuurderij Keizersrande in Diepenveen, bij Deventer. Dan hebben de koeien een heel zomerseizoen lang hun beste grasmelk gegeven aan de Zwollenaren en voorbijfietsend publiek. Ellen de Lange kijkt terug op een zeer geslaagde zomer. "Ik heb deze nieuwe vorm van parttime boeren kunnen testen en het smaakt naar meer!"

Foto's: Veenstra Visueel 

Tijdens de Corona-lockdown in maart hakte Ellen de Lange de knoop definitief door: ze ging een lang gekoesterde droom waarmaken. Ze leaste zes melkkoeien, kocht een doorloopwagen en een volautomatische melktap en pachtte 4 hectare natuurgrond van de Zwolse Stadslanderijen. Dagelijks molk ze haar koeien in het veld op de Dijklanden, onder grote belangstelling van omwonenden, wandelaars en fietsers. Het avontuur verliep voorspoedig. De tap was dagelijks van acht tot acht geopend en klanten konden zelf hun flessen vullen en met pin of contant betalen. Door de perfecte ligging langs fietsrondje Zwolle was Ellen de Lange regelmatig 'los', oftewel: ze kon alle melk afzetten via de melktap.

Trouwe fans
"Klanten stonden regelmatig op me te wachten wanneer ik vanuit het land terugkwam met een volle tank. Ik had een groep echte fans! De gesprekken die ik met hen heb gehad, de recepten voor yoghurt en kaas die ze met me hebben gedeeld, het melken in de buitenlucht, het weiden van de koeien op natuurdiverse gronden, het was gewoon supervet!"

Deze winter gaat Ellen de Lange samen met een aantal andere boeren die behoren bij de Zwolse Stadslanderijen, plannen maken voor het volgende seizoen. "Ik heb hier echt een vorm van het nieuwe boeren laten zien en verkend. Ik ben met de dieren een schakel geweest in verhoging van de biodiversiteit en hernieuwde waardering voor koeien in het landschap. Ik heb door mijn vele gesprekken met klanten kunnen vertellen over de bron van ons voedsel en de voorwaarden voor gezonde melk."

Buitenmelker
Ze is altijd parttime boer geweest en doet daarnaast veel advies- en educatiewerk in de agrarische sector. "Dat werk is in de winter altijd wat intensiever, dus dat komt mooi uit." Het afscheid nemen valt haar zwaar. "Maar het gras stopt in het najaar met groeien en door de lage ligging van de natuurgronden wordt het snel drassig. De koeien lopen de grond kapot. Bovendien ben ik een overtuigd buitenmelker. De melk van grasgevoerde koeien is gezonder en het houden van de dieren is zoveel gemakkelijker, omdat de koeien zichzelf voeren. Ze liepen op natuurgrond, wat voor hen gezonder is en voor mij een lagere pachtprijs gaf. Door deze aanpak en de lage investeringskosten kon ik afgelopen voorjaar snel starten. Ik merk ook dat mensen, nu het kouder wordt, minder naar buiten gaan en dat daardoor de melkverkoop afneemt. Ik had de stal in gekund op de Dijklandhoeve, dat is een boerderij die hoort bij de Zwolse Stadslanderijen. Maar dan had ik de stal willen verbouwen tot potstal en dan had ik voer en stro moeten kopen. Daar kies ik niet voor. Mijn leasekoeien gaan lekker terug naar hun kudde op Keizersrande, waar ze een heerlijk plekje hebben aan de IJssel; ofwel op de natuurgronden rondom de rivier ofwel in een goed ingerichte stal."

Melktap Rode Huis
Met boer Harold van Vilsteren van Het Rode Huis, de andere Stadslanderijenboer met een melktap aan huis, en boeren Alfons en Wilma van Vilsteren van Zorgboerderij en kaasmakerij De Huppe, zit Ellen de Lange deze winter om tafel voor de toekomst. "Wie weet kunnen we zorgcliënten van De Huppe inzetten bij de verzorging van de koeien. En misschien kunnen we, als we met meer melkers zijn, iets meer koeien op een groter perceel natuurgrond laten lopen."

Ze is blij dat ze haar klanten kan doorverwijzen naar de andere melktap in Zwolle, vlak achter het Isala Ziekenhuis. Harold heeft daar de tweede Stadslanderijen-melktap. "Een superplek en net zo goed bereikbaar als de mijne." Ze kijkt nu al uit naar volgend seizoen: "Dit is echt het allerleukste werk wat ik me maar kan voorstellen!"

Tekst: Kitty Peetoom
Fotograaf: Veenstra Visueel

Ellen plaatste hierover ook de volgende tweet (op 2 oktober):

Voor meer informatie: www.demobieleboer.nl  

Publicatiedatum: