Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch melkvee ureumgehalte op peil houden

Met het najaarsgras kan het zijn dat het ureumgehalte van het biologisch melkvee gaat oplopen. Als het ureum boven de 30 komt is het belangrijk maatregelen te nemen. Wat te doen?
 
Ureumgehalte
Adviseur Biologische Rundveehouderij Sible van der Werf:  "Een hoog ureumgehalte (boven de 30 mg per 100 gram melk) betekent dat het eiwit in de koe in onbalans is: er is te weinig energie beschikbaar en teveel eiwit. Als het ureum een langere tijd hoger blijft, kan de koe problemen krijgen met vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Het ideale ureumgehalte voor biologisch melkvee ligt tussen de 20 en 25."

Tips voor het bijsturen van het ureumgehalte
Een hoog ruw eiwitgehalte in het gras vertaalt zich veelal in een hoog ureumgehalte in de melk. Is het ureum op jouw bedrijf hoger dan 25? Dan is het advies om Bio Ma├»sbrok (4056) als aanvullend voer te kiezen of een andere energierijke krachtvoersoort. Jouw adviseur Biologisch adviseert je graag over de verschillende mogelijkheden. Door het voeren van energierijk voer kunnen jouw koeien het graseiwit beter benutten, waardoor het ureumgehalte in de melk waarschijnlijk daalt.

Ook kan het bijvoeren van een energierijke kuil op stal je helpen in het bijsturen van het ureumgehalte. Zeker verse koeien hebben op deze momenten onvoldoende aan alleen een verse snede gras.

Bron: Agrifirm.nl

Publicatiedatum: