Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Chocolademeisjes dromen van eigen biologische cacaoplantage

Komkommertijd? Nee, chocoladetijd

Tholen - De warme zomer heeft Rebecca Smeets en Marianne van Lankvelt er niet van kunnen weerhouden om hun onderneming gespecialiseerd in duurzame chocolade te starten: De Chocolademeisjes. Zij willen met een online shop, een blog, proeverijen en food pairings op locatie, de consument kennis laten maken met écht duurzame chocolade. "We hebben 'De Chocolademeisjes' opgericht uit liefde voor de boeren. Door onze manier van werken weten we zeker dat zij een goed inkomen hebben. Deze gedachte maakt het product ook lekkerder", vertelt Rebecca (links op de foto).

De dames durven groots te denken, zo blijkt uit het antwoord van Rebecca op de vraag wat de verdere ambities zijn: "We zouden in de toekomst graag over een eigen cacaoplantage beschikken en daar ook chocolade gaan maken. Uiteraard biologisch, dit is nu eenmaal beter voor iedereen."

Ze geeft aan dat De Chocolademeisjes meer willen zijn dan alleen een webshop met bean-to-bar chocolades. Zo organiseerden zij onlangs een pairing met chocolade en wijn. "We willen het niet te zwaar maken en gaan graag in gesprek met de mensen. Dit kan bijvoorbeeld op markten of door het organiseren van tastings."

De food paring met chocolade en wijn.

Bean-to-bar chocolade
Van elke reep chocolade die wordt verkocht, weten De Chocolademeisjes waar de cacaobonen vandaan komen. Van Hawaï tot Peru, en van Congo tot de Dominicaanse Republiek. "Wij kiezen ervoor om alleen bean-to-bar chocolades aan te bieden. In vergelijking met industriële chocolade wordt bean-to-bar chocolade, zoals de naam al zegt, van boon tot reep door één persoon, of een kleine groep, mensen gemaakt", licht Marianne toe.

Pure smaken staan voorop. "In onze chocolades proef je het unieke en complexe karakter van de verschillende origine cacao", vertelt ze. "Chocolade zit vol met rijke en complexe smaken, en bevat maar liefst vierhonderd uitgesproken smaaktonen. De oorsprong van chocolade bepaalt de smaak die net zo uniek is als een vingerafdruk. Een chocolade afkomstig uit Hawaï staat bijvoorbeeld voornamelijk bekend om zijn fruitige smaaktonen. Daartegenover bevat chocolade uit Mexico meer aardse en hartige smaaktonen."

Biologisch
De producten zijn waar mogelijk biologisch, benadrukt Rebecca. "De merken Raaka, Taza en Red Ape in ons aanbod zijn ook daadwerkelijk biologisch gecertificeerd. De andere merken kiezen er vanwege het kostenplaatje of praktische redenen voor om de producten niet officieel te laten certificeren. Wij zijn volledig van de achtergronden op de hoogte. Hoe logisch is het bijvoorbeeld om honderd kilometer te moeten rijden om biologische mest op te halen, wanneer de buurman ook prima mest ter beschikking heeft?"

Ethiek in de chocoladeketen
Ondanks de vele initiatieven om de leefomstandigheden van cacaoboeren te verbeteren, blijkt dat er door de jaren heen steeds minder van de opbrengst van het eindproduct bij de cacaoboer terecht komt. "Wij vinden het niet meer dan normaal dat wanneer wij als consumenten van chocolade mogen genieten, dat ook de cacaoboer hier de spreekwoordelijke vruchten van moet kunnen plukken", aldus Marianne. Om deze reden bieden De Chocolademeisjes enkel en alleen chocolade aan waarvan cacaobonen rechtstreeks worden aangekocht bij de cacaoboeren. Dit heeft als gevolg dat winstmarges, die normaal naar de tussenhandel gaan, nu ten goede komen aan de cacaoboer. De missie van De Chocolademeisjes luidt dan ook: 'Chocoladegeluk voor iedereen'.

Voor meer informatie:

Rebecca Smeets
De Chocolademeisjes
06 14785592
[email protected]  
www.dechocolademeisjes.nl