Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anders poetsen: schone tanden, schonere wereld

Samen 1 miljoen tandpastatubes besparen

Urgenda ondersteunt allerlei koplopers die ook de wereld 'samen sneller duurzaam' willen maken. Smyle is zo'n koploper die zich tot doel heeft gesteld om in 1 jaar 1 miljoen plastic tandpasta tubes te vervangen door zogenaamde 'brush mints', als eerste grote stap om plastic uit de wereld te helpen.

Plastic tandpastatubes zijn zeer vervuilende verpakkingen, die moeilijk afbreekbaar zijn. Ze zijn gemaakt van verschillende soorten en lagen plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. Door de bijkomende tandpastaresten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Per jaar worden 20 miljard tandpastatubes geproduceerd. Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bij de productie en het verbranden komt CO2 vrij. Nog een reden om van die tubes af te willen.Even op kauwen
Smyle is een jong bedrijf, toegelaten tot het ClimateKIC Accelerator Program, dat 'brush mints' heeft ontwikkeld: tandpastatabletten in een glazen flesje, dat via composteerbare navulverpakkingen kan worden bijgevuld. Over alle onderdelen is nagedacht.

Almar Fernhout (oprichter Smyle): "De impact van plastic tandpasta tubes is immens en het is mijn missie om mee te werken aan een wereld met minder plastic. Met alleen al de keuze voor een andere wijze van tanden poetsen willen we 1 miljoen tandpastatubes besparen. Om een beeld te geven: alle tubes op elkaar zijn net zo hoog als de Eiffeltoren!"

Plastic Soep
Marjan Minnesma (directeur Urgenda): "We vergeten vaak dat plastic gemaakt is van de fossiele brandstof aardolie. Zo ook de plastic tandpasta tube, maar ook de shampooverpakkingen en allerlei andere flessen in de badkamer. Als we die overal ter wereld zouden kunnen vervangen, dan maken we echt verschil! Minder uitstoot, minder plastic soep, minder vraag naar aardolie."

Nederlands product
Smyle is een natuurlijke, vegan tandpasta, 100% vrij van micro-plastics, kunstmatige toevoegingen en allergenen. Smyle werkt samen met ACTA, de Academie van Tandheelkunde Amsterdam om te zorgen voor verantwoorde mondverzorging. Smyle hoopt binnen afzienbare tijd de BDIH-certificering rond te krijgen. 

1 miljoen tubes de wereld uit
Urgenda vindt dat een mooie uitdaging en zet zich samen met de ASN Bank, het collectief van energiecoöperaties om | nieuwe energie, de eerste verpakkingsvrije online-supermarkt Pieter Pot, en de Plastic Soup Foundation in om samen 1 miljoen tandpasta tubes te besparen.

Voor meer informatie zie: bespaar1miljoentubes

Publicatiedatum: