Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kunststof kratten van van Gamma-Wopla

"Ook kwetsbare producten zoals tomaten kunnen altijd veilig getransporteerd worden"

Op de akkers en in de kassen in het zuiden van Frankrijk worden bij de groentenoogst  kunststof kratten en pallets ingezet om de kwaliteit van de tomaten tot aan de verkoop te behouden. Via de afzetcoöperatie 'Les Paysans de Rougeline' verkopen Franse telers sinds meer dan twintig jaar verschillende groenten- en fruitsoorten uit het zuiden van Frankrijk.

Permanente ventilatie en temperatuuruitwisseling van de tomaten
Zo maakt 'Les Paysans de Rougeline' bij de oogst en het transport van de tomaten gebruik van kratten en pallets van de Belgische kunststofspecialisten Gamma-Wopla en Smart-Flow. Voor de reguliere groenten zijn 2.600 kratten van het type E6412-2020 van Gamma-Wopla in gebruik, voor de bio-groenten worden 540 bicolor kratten van het type PVBI6424-0040 gebruikt. Deze robuuste kunststof kratten bieden diverse voordelen bij de handling en in het design: spleten aan de zijkanten zorgen voor een permanente ventilatie en een temperatuuruitwisseling van de tomaten.

Zodra de kratten hun maximale hoeveelheid bereikt hebben worden ze op de SF 800 PES kunststof pallets van Smart-Flow geplaatst. Aangezien de kratten aan de bovenste randen met rails zijn uitgerust kunnen ze eenvoudig op elkaar gestapeld worden en de tomaten worden niet verdrukt en kunnen zo vers, onberispelijk en in topkwaliteit in de handel gebracht worden. Van de oogst tot aan de handel hoeft er slechts één krat gebruikt te worden.

De kratten zijn bijzonder geschikt voor kwetsbare producten zoals tomaten: "Onze kunststof kratten breken niet zo makkelijk. In tegenstelling tot - bijvoorbeeld kartonnen kistjes - behouden ze steeds hun vorm en zijn ze vochtbestendig", zegt Michaël Cibois, de sales manager van het bedrijf. "Materialen zoals hout zijn weliswaar stabieler, maar in het zeldzame geval van een breuk bestaat er echter splintergevaar.“ Door het stapelen en de nesting mogelijkheid zijn zowel vol alsook leeg transport zo efficiënt als mogelijk.

Herbruikbaar als recyclaat
Daarbij is Gamma-Wopla niet alleen trots op economische, maar ook op ecologische voordelen. De duurzaamheid is een aspect dat vooral directeur Mikaël Vandewiele nauw aan het hart ligt: "Aan het einde van de gebruiksduur kunnen de kratten en pallets naar wens teruggekocht worden en als recyclaat voor de productie van nieuwe pallets gebruikt worden. Dat bespaart bronnen. Dat past helemaal bij onze ideeën en ook bij de bio-standaard van de Franse landbouwcoöperatie."


Bij de tomatenoogst zijn kratten van Gamma-Wopla en pallets van Smart-Flow in gebruik. / Foto: Gamma-Wopla

Coronavirus
Ook bij Gamma-Wopla en Smart-Flow reageert men op de actuele uitdagingen van de COVID-19 pandemie. Zodra de epidemie uitbrak, hebben Gamma-Wopla en Smart-Flow een reeks van maatregelen getroffen om de medewerkers en klanten te beschermen: "Veel van onze medewerkers werkten meerdere weken lang vanuit huis, de besprekingen met klanten werden verschoven. Er kwamen ook nieuwe richtlijnen voor de beladingen en de chauffeurs, de mensen in de productie werden gereorganiseerd zodat er voldoende plaats tussen hen was, en natuurlijk werden er mondkapjes en handgels ter beschikking gesteld. De productie werd tijdens deze periode dus voortgezet, maar onder andere omstandigheden." De hygiënische en veilige productie van de kratten en pallets is dus gegarandeerd.

"Tegelijkertijd zijn onze producten door het bijzondere materiaal eenvoudig te reinigen en te desinfecteren“, luidt het verder. "Zo kan men niet alleen de seizoensarbeiders en andere medewerkers binnen de leveringsketen beschermen, maar ook de planten zelf. Juist bij tomaten  is de virusdruk groot en is uiterste voorzichtigheid geboden. Op dat punt bieden onze kratten en pallets een groot voordeel.“

Voor meer informatie:

Michaël Cibois
Gamma-Wopla nv
Rue de la Royenne 78
7700 Mouscron
België
Tel. +32 56 85 20 85
[email protected] 
www.gamma-wopla.com/index-de.aspx  

Rougeline
http://www.rougeline.com/leaflet-allemand/31  

Publicatiedatum: