Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF-verpakking van olifantsgras

Op maandag 8 juni overhandigde Roy van den Heuvel, Accountmanager van Argos Packaging & Protection, de allereerste verpakkingen gemaakt van olifantsgras wereldwijd bínnen de AGF-sector aan Valstar. Valstar en Argos doen dit om een statement te maken naar de rest van de markt: alleen door samen te innoveren kunnen we ervoor zorgen dat de handel zo eerlijk en duurzaam mogelijk gerealiseerd wordt.

Hoeveelheid verpakkingen blijft toenemen
"Argos vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de verpakkingsindustrie. Doordat verpakkingen in AGF veel toegevoegde waarde hebben (o.a. op gebied van houdbaarheid), blijft de vraag hiernaar toenemen. In 2019 gebruikten we jaarlijks 26 miljard stuks plastic voedselverpakkingen. De groei van het plastic verbruik is vooral te wijten aan de bevolkingsgroei. Alleen de bevolkingsgroei zorgt elk jaar voor een toenamen van zo’n honderd miljoen verpakkingen. Buiten dat ziet Argos de vraag naar verpakkingen nog eens een extra boost krijgen nu hygiëne en voedselveiligheid een nóg grotere rol spelen", aldus het bedrijf. 

“En juist daarom is het van belang dat wij als schakel in de keten blijven innoveren om zo tot duurzamere oplossingen te komen. De ontwikkelingsfase is hierin het belangrijkste moment, denk aan de keuze van het materiaal en de kwaliteitsvorm,” aldus van den Heuvel. “Naast leveren van verpakkingen, zijn wij ook eigen producent, waardoor we de mogelijkheid hebben samples te produceren, te testen en waar nodig aan te passen om vervolgens door te pakken naar definitieve productie.”Samen innoveren voor verduurzaming
Argos, Valstar en Vibers introduceerden al tijdens de Fruit Logistica de duurzame kartonnen AGF-verpakking gemaakt van lokaal geteeld olifantsgras, een alternatieve grondstof voor verpakkingen. Olifantsgras groeit op braakliggend terrein en wordt eenmalig aangeplant. Het is een vaste plant die wel 20 jaar lang, jaarlijks een opbrengst levert van 20 ton droge biomassa per hectare. Deze eigenschappen en het feit dat olifantsgras meer CO2 vastlegt dan een vergelijkbaar perceel bomen, wordt het ook wel miracle crop genoemd.Het is voor het eerst dat de alternatieve grondstof gebruikt wordt voor een verpakking in de AGF-sector, omdat het nog redelijk in de kinderschoenen staat en daardoor niet de goedkoopste
oplossing is voor het verpakken van groenten en fruit. Toch vinden Argos en Valstar het belangrijk om deze stap te zetten om zo een verdere verduurzaming in de verpakkingsindustrie te realiseren.

Voor meer informatie:
Argos Packaging & Protection
Aartsdijkweg 35
2676 LE Maasdijk
T: +31 (0)174-630011
[email protected]
www.argos.nu 

Publicatiedatum: