Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De bio-sector werkt structureel en georganiseerd aan goed dierenwelzijn van de bokjes"

De Groene Geit en Bio Goat Meat distantiëren zich van bokjesdiscussie

De biologische geitensector wil zich distantiëren van de bokjesdiscussie die afgelopen weken oplaaide en met name van de uitspraken dat bokjes op een leeftijd van zo'n 8 dagen naar de slacht gaan. "Dit gebeurt binnen de biologische sector niet", schrijven branchevereniging De Groene Geit en coöperatie Bio Goat Meat in een reactie.

Landelijke media besteedden aandacht aan het feit dat de afzet van bokjesvlees naar het buitenland stagneert door corona, geitenhouders geen (vergunnings)ruimte hebben om de bokjes lang op hun bedrijf te houden en dat daardoor een groot deel van de bokjes op een leeftijd van rond de 8 dagen naar de slacht zou gaan.

De Groene Geit en Bio Goat Meat verwijzen naar het Plan van Aanpak Bokjes dat in 2016 door de leden van de Groene Geit unaniem werd goedgekeurd. In dat Plan staat de afspraak dat geitenbokjes die rechtstreeks van het biologische bedrijf worden afgevoerd voor een slachterij- of exportbestemming, minimaal 21 dagen oud zijn. Sinds 2018 is dit geborgd in KwaliGeit.

In datzelfde programma wordt geborgd dat biologische geitenhouders hun bokjes biologisch afmesten. Het percentage bokjes dat zij op die wijze grootbrengen, groeit elk jaar en zal in 2022 100 procent worden.

Enkel voor humane consumptie
Daarnaast heeft Bio Goat Meat, opgericht in 2018, gezorgd voor grote stappen in de verzorging en afzet van bokjes. De coöperatie, waar 80 procent van de biologische geitenhouders lid van is, werkt aan het bekend maken en vermarkten van geitenvlees. Het vlees dat via Bio Goat Meat wordt verkocht, wordt enkel voor humane consumptie verkocht. Het blijkt verder dat het merendeel van de leden van Bio Goat Meat dit jaar al 100 procent van de bokjes biologisch afzet via de coöperatie.

"De biologische sector heeft hiermee de handschoen opgepakt om structureel en georganiseerd te werken aan een goed dierenwelzijn van de bokjes", vinden De Groene Geit en Bio Goat Meat.

Publicatiedatum: