Reactie Bart Vosselman (De Bolster) op definitief verbod patenteren

"Spijtig dat het geen totaalverbod is geworden"

Het Europees Octrooi Bureau heeft onlangs bekendgemaakt dat het patenteren van planten en dieren via klassieke veredeling definitief is verboden. Bart Vosselman โ€“ veredelaar bij De Bolster biologische zaden โ€“ heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet in deze strijd tegen patenten. Hij reageert op de website van De Bolster als volgt op het nieuws:

Is de strijd tegen patenten op planten nu eindelijk gewonnen?
Bart Vosselman: "Eindelijk is het nu definitief geworden dat planten, verkregen via klassieke veredeling, niet meer gepatenteerd kunnen worden bij het EOB. Dit verbod geldt alleen voor patentaanvragen die na juli 2017 ingediend zijn. Patenten die al ingediend waren voor deze datum vallen dus niet onder dit verbod. Ik vind het spijtig dat het geen totaalverbod is geworden, maar we zijn wel degelijk erg blij met dit verbod. En niet onbelangrijk: er is nu in ieder geval eindelijk duidelijkheid."

Wat is de rol van het Europees Octrooibureau geweest?
"Het EOB is de organisatie die patenten beoordeeld. Het is een zelfstandig bestuursorgaan, wat betekent dat het beleid niet extern aangestuurd wordt door de EU/de Europese commissie. Dit heeft te maken met het feit dat bij het octrooibureau naast de 28 EU-landen nog eens 10 andere landen aangesloten zijn. De ministers van Economische Zaken van al deze 38 landen kunnen tot op zekere hoogte wel het algemeen beleid bepalen, maar de realiteit is dat het EOB zelf verreweg de meeste macht heeft."

"In het laatste jaar draaide alles om een zeer beperkte aanpassing van de octrooiwet. Het woord 'uitsluitend' werd toegevoegd aan artikel 28b van deze octrooiwet. Deze aanpassing zou voldoende moeten zijn om het patenteren van planten verkregen via klassieke veredeling onmogelijk te maken. Wij waren in 2017 zeer blij met dit besluit. Die vreugde was echter van korte duur, omdat Syngenta in beroep ging en daarin bijval kreeg van de Technische Kamer van Beroep. Echter, na opnieuw flinke morele druk vanuit het Europees Parlement (met veel inzet van Jan Huitema โ€“ waarvoor dank!) komt uiteindelijk dan de hoogste rechter van het EOB tot precies de tegenovergestelde conclusie: patenteren van planten is niet meer mogelijk, indien het een product van klassiek veredelen is." 

Tot slot, ben je tevreden? En heb je nog angst voor patenten?
"Ja, ik ben tevreden. In ieder geval heb ik veel minder angst dan voorheen. Met de opgedane kennis in de afgelopen jaren denken we goed te kunnen anticiperen op mogelijke conflicten in de toekomst. De steun die ons bedrijf in deze jarenlange strijd heeft mogen ervaren, is daarbij minstens zo belangrijk. Hiervoor wil ik alle trouwe klanten van De Bolster heel hartelijk bedanken!"

Voor meer informatie: www.bolster.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.