Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal-gecertificeerd 1200 kilo 'groene grondstof' per uur

Verwerkingsfabriek voor kroos en reststromen geopend

Tholen - In Brussel zijn ze er nog niet helemaal uit of kroos ook 'echt voedsel' is, maar in Raalte bestaat er geen twijfel over. Kroos, oftewel waterlinzen, is een waardevolle eiwitbron mits je het goed verwerkt. Om dat grootschalig te kunnen doen, is nu door Rubisco Foods een fabriek geopend.


De officiële opening met een druk op de knop door Tijs de Bree

1200 kilo per uur
Met de opening van de fabriek door gedeputeerde Tijs de Bree op 5 maart op innovatiecentrum The Green East in Raalte werd een nieuwe stap gezet in een meerjarenproject waarin onderzocht is of en hoe je uit waterlinzen functionele eiwitconcentraten kunt halen voor de levensmiddelenindustrie. Met een verwerkingscapaciteit van 1200 kilo per uur kan de groene grondstof omgezet worden in 'een nieuwe innovatieve range ingrediënten die natuurlijk, clean-label en biologisch Skal-gecertificeerd is. 

In afwachting van Brussel
In Azië en de Verenigde Staten smult men al flink van het kroos, maar in Europa is het nog vrij nieuw. Bij de Europese Commissie ligt daarom sinds december 2018 een 'novel food-aanvraag' om producten uit voedselveilig geteelde waterlinzen in Europa te mogen verkopen.

"Brussel heeft 18 maanden de tijd om antwoord te geven, dus is de verwachting dat wij komende zomer duidelijkheid hebben", vertelt Sandra Roes van Rubisco Foods, de nieuwe internationale handelsnaam van voorheen ABC Kroos. "Wij rekenen op een positieve uitkomst."

Telers in regio in de rij
Als die er komt, staan meerdere telers uit de omgeving klaar om ook voedselveilig waterlinzen te gaan telen, zoals momenteel al door teler Hans Roelofs in het Gelderse Huissen voor Rubisco Foods wordt gedaan. "Met meerdere telers zijn wij al in gesprek en zij zien het zeker zitten, al wachten zij nog wel het Brusselbesluit even af voordat ze gaan opschalen."

Verkopen in Azië en de Verenigde Staten kan sowieso, aldus Sandra. "We kunnen hier vanuit Raalte gewoon aan de slag om die markten te beleveren."

Reststromen
Overigens niet alleen met eiwitproducten uit waterlinzen, maar ook uit reststromen. Ook daar is de fabriek op berekend. "Ook reststromen uit bijvoorbeeld de uienteelt kunnen wij met speciale technieken omzetten in mooie eiwitpoeders. De van nature aanwezige umami-smaakstoffen in ui werken dan als natuurlijke smaakversterker en daarmee is het een prachtig ingrediënt voor zoutreductie."

Gepatenteerde technologie
Rubisco Foods is een dochteronderneming van Biorefinery Solutions (BRS). BRS is als technologisch ontwikkelingsbedrijf verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de gepatenteerde technologie waarmee hoogwaardige ingrediënten, zoals eiwitten en voedingsvezels, gehaald kunnen worden uit planten en plantaardige reststromen.

Energiereductie
Rubisco Foods wordt financieel ondersteund door Energie Fonds Overijssel (EFO) en Zon Participates. Met het opschalen van de fabriek wordt 4,4 Tj energiereductie per jaar behaald. Eendenkroos verdubbelt in het groeiseizoen normaal gesproken elke 30 uur in omvang, waarmee het ongeveer 10 keer meer eiwit per hectare oplevert dan bijvoorbeeld soja.

Verder is de milieubelasting van waterlinzen ook lager dan bijvoorbeeld soja en komt het kroos bovendien uit de regio met weinig transportkilometers. 

Voor meer informatie:
Rubisco Foods
Drosteweg 8
8101 NB Raalte
www.rubiscofoods.com 
[email protected]

Publicatiedatum: