Spanje op zevende plek met €1.903 mln

Europese biosector neemt de horde van de €40 mld

De biosector heeft een reden om feest te vieren, zo blijkt uit cijfers van het Jaarverslag Bioproductie in Spanje, opgesteld door Ecovalia, de toonaangevende nationale belangenvereniging van professionals in de sector. Het rapport werd onlangs voorgesteld op het Caixa Forum in Madrid.

Qua omzet heeft de biosector de horde genomen van de €40 mld in Europa. Met €1.903 mln bekleedt Spanje de zevende plek. Plaatsen 1 tot en met 6 worden bezet door Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Het areaal bio in de wereld overschrijdt reeds de 71 mln hectare. Spanje bekleedt hier de vierde plek en moet slechts Australië, Argentinië en China voor zich dulden. Dat betekent dat Spanje koploper is in Europa, gevolg door Frankrijk en Italië. In Spanje is bijna 10% (9,7% om precies te zijn) van het landbouwareaal bio. Spanje maakt ook deel uit van de top tien biomarkten in de wereld.

Álvaro Barrera, voorzitter van Ecovalia, benadrukt dat de biosector een onstuitbare groei vertoont. “In 2018 groeide de biomarkt wereldwijd tot €97 mld. Het areaal op wereldniveau groeide met 19,9% en bedraagt nu al ruim 70 mln hectare. Dit zijn cijfers die goede gezondheid van de sector duidelijk weergeven." Barrera haalt ook de belangrijke rol aan die Spanje speelt in deze positieve evolutie. “De Spaanse bioproductie levert mooi werk en is een toegevoegde waarde voor de economie en de samenleving. Op deze manier levert Spanje ook een niet te onderschatten bijdrage aan de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals.”

De statistieken zijn samengesteld op basis van gegevens die door FIBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau) en IFOAM Organics International zijn voorgesteld op Biofach 2020 en op basis van gegevens van het Spaanse ministerie voor Landbouw, Visserij en Voedsel. Ecovalia heeft de gegevens bijeengebracht in haar jaarverslag over de Spaanse biologische productie en op het Caixa Forum toegelicht samen met verdere uitleg over haar jaarlijkse activiteiten en haar belangrijkste nationale en internationale projecten.

Het volledige rapport kan hier gedownload worden (in het Spaans).

Voor meer informatie:

Ecovalia
Edificio Insur.
Avenida Diego Martínez Barrio nº 10
1ª planta, módulo 12. 41013 (Sevilla) - Spanje
Tel.: +34 955 018 961
info@ecovalia.org
www.ecovalia.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.