Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Overijssel geeft subsidie voor mobiele slachterij varkens

De Provincie Overijssel heeft € 100.000,- subsidie toegekend aan de Coöperatie Mobiel Slachten U.A. voor de ontwikkeling van de eerste mobiele slachterij voor varkens in Nederland. Een mobiele slachterij die naar de boerderij toe komt maakt een einde aan het levend vervoeren van varkens naar de slachterij. Bovendien kunnen de varkens zo op een kleinschalige, dierwaardige manier worden geslacht met respect voor het dier. Zo kan een wens van steeds meer consumenten in vervulling gaan. Om dit kracht bij te zetten, kunnen ook zij geld doneren via een crowdfundingsactie.  

De initiatiefnemer Ruud Pothoven en het bestuur van de Coöperatie Mobiel Slachten zijn enorm blij met deze steun in de rug van de Provincie Overijssel: “Het is voor individuele varkenshouders erg lastig om dit financieel zelf van de grond te krijgen. Burgers vragen steeds nadrukkelijker om het slachten van dieren beter te regelen en wij willen ontzettend graag in die behoefte voorzien, omdat dit ook past bij hoe wij met onze dieren omgaan. Deze subsidie en ook de subsidies van de Barth Misset Stichting en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant helpen ons om deze droom te realiseren”.

De adviescommissie van de provincie oordeelde: “De tijd is rijp om nu ook varkens op het erf te kunnen slachten. Dit is een positieve ontwikkeling voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees. Ook sluit het aan bij de publieke opinie. En speelt het in op het feit dat steeds meer kleine slachterijen de deuren sluiten en dus steeds grotere afstanden voor de varkenshouder in de nichemarkt moeten worden afgelegd om de dieren geslacht te krijgen.”

De totale financiering van het project is nog niet rond en daarom probeert de coöperatie met behulp van Bionext een deel van het benodigde geld via de crowdfundingsactie ‘Tot het Einde op het Erf’ in te zamelen. Deze actie heeft als doel € 55.000,- op te halen. Inmiddels is 25% van dat doelbedrag binnen. “Consumenten vragen niet alleen naar verbetering, maar tonen hun inzet door mede te investeren in deze innovatie. Een mooi voorbeeld van een unieke samenwerking tussen verschillende partijen die een gezamenlijk doel voor ogen hebben”, aldus Bionext.

Op dit moment is de coöperatie nog op zoek naar een slachterij die als partner in het project wil deelnemen.

Voor meer informatie: www.bionext.nl 

Publicatiedatum: