Barstensvol Leven

Nieuwe druk van boek over vitale voeding

Deze week verscheen de tweede, geheel herziene druk van Barstensvol Leven, een pleidooi voor vitale voeding. Er werden 2.000 exemplaren verkocht en een Duitse vertaling is in de maak. 

Stikstofcrisis, boerendemonstraties, klimaatverandering; steeds meer mensen zien in dat een grondige hervorming van de landbouw broodnodig is. Hoe die landbouwtransformatie eruit moet gaan zien, daarover zijn de deskundigen het nog lang niet eens. Ecomodernisten (overtuigd dat technologische oplossingen onontbeerlijk zijn om onze voedselvoorziening zeker te stellen) en ecologen (die weten dat, voor het hoogste welzijn van mens en aarde, de grondgebonden biologische landbouw ons allen zal kunnen en moeten gaan voeden) buitelen nog steeds over elkaar heen.

Voeding leeft
Om uit deze discussie te raken is het, volgens de schrijvers van dit boek, Petra Essink en Paul Doesburg, noodzakelijk dat we ons bewust worden van de levende kwaliteit van voeding. Dit boek handelt over die levende kant, oftewel de vitaliteit, van onze voeding.

Maar wat is vitaliteit? En wat is vitale voeding? Hoe verbouw je vitale voeding? Hoe onderzoek en bepaal je de vitaliteitswaarde van voeding? En wat doet vitale voeding met je gezondheid? In dit boek worden deze vragen duidelijk gesteld en besproken.

Levende landbouw
Het erkennen en vervolgens verzorgen van de vitaliteitswaarde van onze voeding - te beginnen met het (weer) vruchtbaar maken van onze landbouwgronden -  is volgens de geïnterviewden in dit boek (boeren, artsen, koks, bodemkundigen, een zaadteler en diverse wetenschappers) van onmiskenbaar belang voor een werkelijk duurzame gezondheid van alle levende wezens.

Vitale toekomst
Voor deze tweede druk konden auteurs Petra Essink en Paul Doesburg niet heen om het actuele proefschrift van Meino Smit over de duurzaamheid van de Nederlandse landbouw. Zijn calculaties -hij rekende de totale in- en output van energie en grondstoffen in de landbouw door-  rekenen overtuigend af met de vermeende efficiëntie van de gangbare Nederlandse landbouw. Alles wijst erop dat we  – als wij en de aarde ons op een vitale manier willen blijven ontwikkelen- ons moeten oriënteren op een moderne grondgebonden biologische landbouw.

Het boek is via Bol.com voor 24,95 (plus verzendkosten) te bestellen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven