Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eko-Holland start met publicatie eigen melkprijs

"Het is voor melkveehouders zeker de moeite waard om over te stappen op biologisch"

Tholen - Eko-Holland is momenteel bezig de biologische melkveehouderij te promoten. Ze hopen op deze manier melkveehouders binnen te halen die geïnteresseerd zijn in omschakelen naar biologisch. Binnen Eko-Holland is nog ruimte voor zo'n 40 biologische melkveehouders.

©Eko-Holland

René Cruijsen, voorzitter van Eko-Holland: "Doordat sommige zuivelondernemingen een wachtlijst hanteren voor biologische melk, zijn een hoop veehouders  in de veronderstelling dat er geen ruimte meer is op de markt hiervoor. Maar die is er volgens ons nog wel degelijk. Momenteel zijn er zo'n 15 tot 20 boeren geïnteresseerd om te schakelen."

Vanaf januari 2020 gaat Eko-Holland elke eerste maandag van de maand hun biologische melkprijzen publiceren. "Deze melkprijzen zijn puur voor de Nederlandse markt", vertelt René. "Het huidige prijssysteem is gebaseerd op de Europese markt. In Nederland werken en handelen wij nu eenmaal voor de Nederlandse supermarkten. De boerenmelkprijs, de prijs die de boeren voor hun melk ontvangen, die dan tot stand komt, heeft een andere vorm dan de Europese.  In het buitenland, zeg Frankrijk, liggen de transportkosten bijvoorbeeld hoger omdat de afstand tussen de biologische melkveehouderijen daar groter is. Dit gaat dus van de prijs af. In Nederland is de kostprijs per hectare weer hoger." Omdat de biologische melk voornamelijk voor de Nederlandse markt wordt geproduceerd vind Eko-Holland het wenselijk om deze prijzen voortaan te publiceren.

Volgens René stoot de biologische melkveehouderij sowieso minder uit omdat zij geen kunstmest gebruiken. "Daarnaast krijgen de dieren minder eiwitrijke voeding en lopen zij gemiddeld zo’n 180 dagen in de wei. Het is bewezen dat er veel minder ammoniak vrijkomt bij het weiden van de koeien, dan wanneer ze op stal staan en alles gemengd wordt in de mestput." René gelooft dat bio-boeren kunnen bijdragen aan de oplossing van het stikstofprobleem. De boeren hebben alleen het gevoel dat ze niet worden gehoord in Den Haag.  "We zijn met zo'n 500 biologische melkveehouders in Nederland. Dit is misschien een kleine groep, maar ik denk dat het voor Den Haag toch interessant is om naar ons te luisteren. Onze manier van boeren draagt immers bij aan vermindering van de stikstofuitstoot. Zo zit De Natuurweide er bijvoorbeeld niet bij als de minister van LNV met de boeren om tafel zit en dit is een gemiste kans vind ik." Ook vragen de boeren zich af of de uitstoot wel zo hoog is. Hij verwacht dat in 2020 de waarheid hierover wel aan het licht zal komen. "Ik merk wel dat de stikstofcrisis de leden elke dag bezighoudt. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn."

Ondanks alles gelooft René dat de toekomst voor biologische melk er gezond uit ziet. "Het is voor melkveehouders zeker de moeite waard om over te stappen op biologisch."

Voor meer informatie: rcruijsen@eko-holland.nl en www.eko-holland.nl