Met de introductie van 'zero waste' verpakkingen in 2025 en 'zero impact' verpakkingen in 2035 hoopt Besana haar duurzaamheidsdoelstellingen de komende 15 jaar te realiseren. In 2020 zal al een kwart van de verpakkingen die het bedrijf gebruikt recyclebaar zijn en de komende vijf jaar zal dit aandeel stijgen tot 100%.

De derde en laatste fase van het verwezenlijken van deze groene doelstellingen staat voor 2035 gepland, wanneer alle verpakkingsoplossingen volledig vervaardigd zullen worden van hernieuwbare en gerecyclede bronnen, waarvan de milieu-impact nihil zal zijn. 

Besana presenteerde haar ambitieuze project tijdens de Flexo Day 2019 die op 21 en 22 november in de Italiaanse stad Bologna plaatsvond. Tijdens dit evenement, dat in het teken stond van de druktechniek flexografie, maakte het bedrijf haar duurzaamheidsdoelstellingen bekend, die gebaseerd zijn op de 4 R's: Reduction, Reuse, Recovery en Recycling (reductie, hergebruik, terugwinning en recycling). Besana is hier jaren geleden al mee gestart en ontving in 2016 een Packaging-Oscar voor het gebruik van herbruikbare verpakkingen en de vermindering van het plasticgebruik in haar productielijnen. 

"We hebben een aanzienlijk deel van onze middelen in verduurzaming gestoken," zegt Riccardo Calgani, directeur van Besana. "Nu willen we onze duurzaamheidsdoelen versterken en uitbreiden door middel van concrete acties in de loop van de komende 15 jaar, waarbij we een kringloopsysteem voor onze wereldwijde productie zullen invoeren."

Het streven van het bedrijf om haar plasticgebruik te verminderen komt ook tot uitdrukking in de nieuwe verpakking die nu wordt ontwikkeld en die 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar is en binnenkort op de markt zal verschijnen. "De verpakking is volledig gemaakt van cellulose, zowel de tray als het folie," legt GianPaolo Gentile van Besana uit. "Een verpakkingsoplossing die blijk geeft van onze betrokkenheid bij het milieu." 

Besana heeft 35 verpakkingslijnen op vier verschillende productielocaties, waar jaarlijks meer dan 125 units worden verpakt. Dit jaar werd er een verpakking van PE-materiaal (polyethyleen) ontwikkeld en op de markt gebracht. Op de Britse markt wordt deze, die een besparing van 9 ton CO2-uitstoot oplevert, aangemerkt als zijnde volledige recyclebaar. Door minder plastic toe te passen en meer gerecyclede grondstoffen te gebruiken heeft Besana in 2019 haar CO2-verbruik met bijna 500 ton kunnen reduceren. Dit zal uiteindelijk groeien naar een reductie van meer dan 2.000 ton.