Janneke van der Meulen is al jarenlang ambassadeur van Ekoplaza. Ze eet 100% plantaardig: biologisch fruit aangevuld met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Vanaf 2011 roeide ze 5 jaar in het Nederlandse team en behaalde meerdere (inter)nationale successen. Inmiddels zijn krachttrainen, mountainbiken, hardlopen, strand-, racefietsen en pilates (fitness) aan haar sportieve leven toegevoegd. Na haar studie schreef ze haar eerste boek #SUPERSNELHERSTEL – Voeding voor succes (2014). Daarna volgde haar tweede boek EET WIN-WIN. Ze deelt hoe ze zich mede door biologische voeding zo optimaal mogelijk voorbereidt op het WK kustroeien. Lees hieronder haar blog.
Goed voorbereid van start
In de voorbereiding op een belangrijke wedstrijd eet ik zoveel mogelijk fruit en groen, maak ik de allerlekkerste bio-vegan maaltijden die ik kan bedenken, train ik zo goed en slim als ik kan en ga ik iedere avond rond 20:30 uur naar bed. Ik voel mij sterker en sterker worden; de allerlaatste training voor vertrek naar het WK kustroeien in China vlieg ik over het water. Ik weet niet wie of wat ik moet bedanken maar wat ben ik blij met dit gevoel en deze supertraining. Ik ben ready! Ik zou namelijk zó graag de wereldtitel op het WK kustroeien in Hongkong prolongeren; afgelopen jaar in Canada won ik goud. Met zo’n WK medaille op zak krijgt het verhaal - dat het een fantastische win-win is voor de dieren, jezelf en de aarde om biologisch en plantaardig te eten - veel meer podium. De wedstrijden zijn de enige reden waarom ik nog steeds in auto’s en vliegtuigen stap. Want de verre reizen vergroten mijn voetafdruk (negatieve impact op de aarde), maar met mijn biologische én plantaardige leefstijl vergroot ik ook mijn handafdruk (positieve impact op de aarde). Zo hoop ik per saldo meer te besparen dan dat ik verspil.
Om te acclimatiseren, te wennen aan de heerlijke temperaturen en het tijdsverschil, starten we een week voorafgaand aan het WK een wedstrijd in het Chinese Shenzhen. Met de trein een uurtje reizen vanaf Hongkong. De internationale roeifederatie heeft als ambitie van kustroeien een olympische sport te maken. Er staan dus overal camera’s, journalisten en alles is tot in de puntjes geregeld. We verblijven in een hotel waar het eten plantastisch is: super veel fruit, bladgroente, andere groenten en bonen. Volgens de organisatie zijn de dierlijke producten in het hotel veilig om te eten. Toch is iedereen een beetje terughoudend in verband met (mogelijk) doping gerelateerde stoffen. Op de markt kopen we mango’s (die je van een meter afstand al ruikt), kaki’s, cherimoya’s, druiven en nog ander fruit waarvan we de naam niet weten. Want ook hier blijven mijn darmen in topconditie! En ja, als ik ergens trots op ben, is het wel op ‘poepen zonder vegen’; de mooie vegan-worsten die drie keer per dag moeiteloos in het closet verdwijnen.
Tijdens de ‘oefenwedstrijd’ in Shenzhen win ik brons. Direct bij de finish krijg ik te horen dat ik geselecteerd ben voor dopingcontrole. Bij de dopingarts mag ik weer ‘opbiechten’ dat ik vooral fruit eet, aangevuld met planten en dat ik schone ijzer - en B12 supplementen slik. Mijn bloed en urine gaan naar het lab ter controle. Ze zijn (uiteraard) goedgekeurd.
De wereldkampioenschappen
Wanneer we in Hongkong aan komen voor het WK, checken we allereerst de app HappyCow om te zien waar we veganistisch kunnen eten. Er blijken veel vegan restaurantjes te zijn en in de supermarkten vinden we zelfs biologische sla en andere lekkernijen. Op de tweede avond hebben we een fijn 100% veganistisch restaurant gevonden op 500 meter van het hotel, dus we zoeken niet verder. Op de markt scoren we de lekkerste wilde bananen met pitjes en verder eet ik vooral heel veel doerian (een tropische vrucht). Dit is mijn kans om iedere dag the king of fruits te eten! Ondertussen is het qua demonstraties redelijk rustig in de stad en zijn we op het WK-terrein veilig. We krijgen drie keer per dag een update over de situatie. Verder trainen we twee keer per dag en hebben we vooral heel veel zin in de eerste race!
Donderdag is de situatie rondom ons hotel niet veilig. Toch lijkt het rustig, het is nog licht dus we kiezen er voor naar ‘huis’ te gaan. Ik koop nog snel een grote doerian. Deze mag ik niet in het hotel opeten, dus eet het aan de andere kant van de straat in een portiek. Ineens is precies deze straat het toneel van de demonstranten. Het is een beetje een rare gewaarwording, maar als de langslopende mensen mij zien zitten met de geurende doerian moeten ze lachen. Niet veel later lopen de demonstraties uit de hand en zijn er een aantal mensen die kiezen voor een meer agressieve manier van actievoeren. We zijn genoodzaakt in het hotel te blijven en eten in het hotel-restaurant. De volgende ochtend zien de straten er gehavend uit, maar het gewone leven gaat ogenschijnlijk verder.
Showtime!
Het is vrijdag, de dag van de eerste race. Ik ben 'loaded' en knal als een bezetene uit de start. Ik heb vrij spel bij alle tonnen en ik win de heat in de skiff (eenpersoons sportroeiboot). De dag erna heb ik samen met Mitchel een superstart en we winnen de heat in de mix dubbel twee. Met twee keer de snelste tijd naar de finale. Nog één nachtje slapen, ik heb zo onwijs veel zin in de finales! SHOWTIME.
Ik maak een foutje bij de start maar compenseer iets door mijn goede bootsnelheid. Ik kom in de clinch met andere skiffeuses en dat kost (te) veel tijd. Nummer een en twee hebben vrij spel en zijn weg. Ik geef alles wat ik heb en bemachtig alsnog brons. Ik baal van mijn keuze bij de start maar ik ben vooral onwijs dankbaar dat ik super fit ben en alsnog op het podium sta. Twee uur later, starten Mitchel en ik de dubbel 2. We maken een perfecte start en komen als tweede(na Oekraïne) bij de ton. Ik geef alles, maar iedere keer als we een push doen pareert het koppel uit Oekraïne de aanval. We komen er gewoon niet langs. Zilver. Wereldtitel kwijt. Maar, een fantastisch avontuur rijker!
Deze blog is geschreven door Janneke van der Meulen, ambassadrice van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.
Bron: Ekoplaza