Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zolang het kan blijven de kalfjes bij de koe op de Limosahoeve

"Sommige moederdieren vallen je gewoon aan"

De familie Maas van de Limosahoeve heeft een Zorgboerderij en een Vriendentuin, waarvan de opbrengst – fruit, groenten en eieren – naar de Voedselbank gaat. Daarnaast doen ze aan Particulier Natuurbeheer met als specialiteit weidevogelbeheer en houden ze zoogkoeien en schapen. In de loop van volgend jaar is het natuurvlees dat ze produceren officieel biologisch gecertificeerd.

Oorspronkelijk komt de familie Maas uit de Zaanstreek. Inmiddels zijn vader Piet en diens vrouw Annelies, schoondochter Mandy en zoon Mark neergestreken op de Limosahoeve in Spijkerboor. Daar hebben ze meer land dan in de Zaan en geen vaarland meer. Dat vonden ze toch te arbeidsintensief. Van oorsprong zijn het gangbare melkveeboeren. "Vrij intensief ook", vertelt Mark Maas. "Mijn opa was echt van de oude stempel: er moest melk geproduceerd worden. Toen hij overleed, heeft mijn vader het roer omgegooid. Toen ik erbij kwam, besloten we naar biologisch over te gaan."

Eigenlijk werkten ze al een paar jaar 'biologisch', want toen ze de Limosahoeve stichtten, hebben ze het land omgevormd naar natuur voor weidevogels. "Dan mag je al geen kunstmest meer strooien." Het was een goed jaar voor de weidevogels, constateert hij tevreden. Dat komt omdat ze meer land onder water hebben gezet. "Je laat het een paar weken staan, laat het er weer aflopen en dan begin je weer opnieuw. Eb en vloed maken eigenlijk dat het werkt."

Voedselbank                                                                                         Naast het natuurbeheer bestaat de Limosahoeve ook uit een zorgboerderij met een Vriendentuin. De groenten, fruit en eieren die ze samen met de hulpboeren produceren, zijn allemaal bestemd voor de Voedselbank. Mark: "Daarvoor krijgen we hulp van anderen in de vorm van donaties en vrijwilligers die regelmatig komen helpen. Die hebben het naar hun zin en vinden het mooi wat we doen. Dat geeft een goed gevoel: je bent toch ergens voor bezig."

Die producten hebben ze niet laten certificeren, want dat heeft geen toegevoegde waarde. Het biologisch certificeren gaat om het natuurvlees van de kalfjes en de schapen. Eigenlijk hoefde er daarvoor weinig te gebeuren, vertelt Mark: "Mijn meisje heeft een mail gestuurd, dat we konden omschakelen. Het duurt nog even voordat we het vlees ook als biologisch mogen verkopen, want eerst duurt het twee jaar voordat je land om mag en daarna mag pas je vee omschakelen naar bio."

Zoogkoeien
Is het met een achtergrond als gangbare boer niet lastig dat je anders met medicijngebruik moet omgaan? Niet echt, vindt Mark. "Als een dier flink ziek is, dan moet je natuurlijk antibiotica geven, want het dier mag niet lijden. Het verschil is dat het aantal dagen dat je moet wachten voor je het vlees mag verkopen (red: de wettelijke wachttermijn) bij biologisch verdubbelt."

Sowieso is een zo snel mogelijke omloop niet hun doel. "We vinden dat een koe gras moet eten in plaats van krachtvoer. Vooral met beheersgras duurt het gewoon langer voordat ze klaar zijn voor de slacht. Dat is een keuze, daar voelen we ons goed bij. Zo hebben we nu alleen zoogkoeien. Dan verkoop je niet de melk, maar de kalveren. Daardoor hoeven we geen kalfjes meer te verkopen, die weg worden gehaald bij hun moeder. Dit vind ik gewoon natuurlijker, nu kunnen ze lekker bij hun moeder drinken in plaats van dat ze kunstmelk krijgen. We hebben nu ook een eigen stier die bij de koeien rondloopt."

Natuurlijk gedrag
Nadeel is wel dat sommige moederdieren erg beschermend worden. "Ze vallen je gewoon aan. Dat is wel het jammere, het worden geen knuffeldieren. Het hele natuurlijke gedrag komt er nu uit. Ik vraag me wel af: wil ik dat wel. Want het moet wel werkbaar blijven: we hebben ook een zorgboerderij en het moet wel veilig zijn. Ja, er komt heel wat bij kijken."

Kunnen ze er wel van leven als ze kalfjes zo lang mogelijk bij hun moeder willen laten? Het gaat allemaal net, zegt Mark. Ook een reden voor een biologisch certificaat. "Ik vind het belangrijk dat we naar buiten kunnen laten zien dat we goed bezig zijn", vertelt Mark. "Het zou natuurlijk mooi zijn als je er dan ook wat meer centen voor krijgt. Maar dat moet nog blijken. De vergoeding voor wildschade is in ieder geval hoger; we hebben hier namelijk pittig wat ganzen."

Bron: Skal

Publicatiedatum: