Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Donkers: "De biologische varkenssector is sociaal en gemoedelijk"

Vereniging Biologische Varkenshouders viert 20-jarig bestaan

Tholen - De tweede biologische varkenshouderijdag kon gisteren (13 november) op veel belangstelling rekenen. Voor het evenement bij De Essenburcht in Kootwijkerbroek waren alle biologische varkenshouders uit Nederland uitgenodigd, evenals bedrijven die in omschakeling of in opstart zijn. "Het was een geweldige opkomst. Ik heb het aantal aanwezigen een keer geteld en kwam op ruim 110 man", vertelt Hans Donkers, die van begin af aan als secretaris betrokken is bij de Vereniging Biologische Varkenshouders die dit jaar alweer 20 jaar bestaat (15 december). 

Voorafgaand aan de receptie werd stilgestaan bij het twintigjarig bestaan van de Vereniging Biologische Varkens. Hans kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen twintig jaar. "In het begin kwam er nog niet heel veel bij kijken. We waren slechts met een paar boeren die op een professionele manier de varkens hielden. De neuzen stonden dezelfde kant op. Dat is gelukkig nog altijd zo, maar inmiddels zitten we wel al op een 70-tal leden." Tijdens de Algemene Ledenvergadering die voorafgaand aan het evenement werd gehouden, zijn er vijf nieuwe leden bij gekomen. Het totaalaantal leden komt daarmee op 72.  

De secretaris hoeft niet lang na te denken over het antwoord op de vraag welke ontwikkeling de meeste indruk heeft gemaakt. "Dat is de subsidieregeling die in 2002 werd ingevoerd, voor gangbare boeren om naar biologisch om te schakelen. Hierdoor kwamen er veel te veel boeren bij in korte tijd. In dat jaar waren we wekelijks aan het vergaderen. Uiteindelijk hebben we verschillende boeren uit kunnen kopen om de markt weer gezond te krijgen."

Links Henk van Oers van Deli Harmony die liet proeven van de varkensvleesproducten van st. Hendrick. Rechts Hans Donkers, die tijdens de bijeenkomst extra in het zonnetje werd gezet.  

Op twitter werd de dag als volgt beschreven: 'De #biologische #varkenshouderij groeit en bloeit! De hele sector vandaag bij elkaar in Kootwijkerbroek. Een feest van ontmoeten en bijpraten’. Hans: “Dit feest past goed bij de sector. De biologische varkenssector is sociaal en gemoedelijk. Onze leden delen actief kennis met elkaar, daarbij maakt het eigenlijk niet uit of je nu al lang of kort biologisch bent."

Vorig jaar werd de biologische varkenshouderijdag voor het eerst gehouden. Toen werden er diverse workshops gehouden, dit keer is gekozen voor een plenair programma met diverse presentaties. "De reacties waren erg positief. Het waren drie heel interessante presentaties." Gerdine Kapteijn van Bionext ging in op het onderwerp Kringlooplandbouw en biologische varkenshouderij, dierenarts Johanna Fink-Gremmels vertelde de toehoorders meer over de darmgezondheid van varkens en alles wat daarbij komt kijken. En na de pauze kreeg Bionext-directeur Michaël Wilde de microfoon in handen voor zijn presentatie over 'Echte en eerlijke prijs'. Het geheel werd aangevuld met verschillende stands van onder andere slachterijen, verschillende voerleveranicers, varkensfokkerijen, enzovoorts. Er stonden in totaal 18 standhouders.

De visitekaartjes van de standhouders. "Dit geeft een mooi beeld van alle partijen die zich betrokken voelen bij de biologische varkenshouderij." Klik hier voor een uitvergroting van deze foto.

Gerdine Kapteijn van Bionext aan het woord.

Voor meer informatie: www.biovarken.nl