Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

5 tips bij het opstallen van jongvee

Buiten wordt het kouder en natter en de graskwaliteit neemt af. Ook het biologisch jongvee gaat naar binnen. Tijd om stil te staan bij het opstallen daarvan. Biologisch melkveespecialist Stef Oude Lansink geeft op de website van Reudink enkele tips hoe het jongvee goed de winter door te helpen.

1. Ontwormen kalveren
Een juist beweidingsschema verkleint het risico op wormen. Is dat niet gelukt? Check dan wekelijks of het jongvee hoest. Hoesten meerdere pinken? Handel snel en adequaat: bel de dierenarts.

2. Check de voeding
Zorg bij de overgang van weidegras naar een berekend rantsoen voor voldoende energie en eiwit voor het jongvee, maar voorkóm vervetting. Biedt daarnaast voldoende mineralen aan. Laat bij twijfel een mineralenonderzoek uitvoeren en raadpleeg de melkveespecialist voor een rantsoenberekening.

3. Scheren jongvee
Op stal is het vaak warmer dan buiten. Wanneer de kalveren hun warmte niet kwijt kunnen, gaan zij zweten. Dat zorgt bij koude nachten voor een klamme vacht en een hoger risico op longaandoeningen. Om zweten te voorkomen het jongvee bij het opstallen worden geschoren op de plekken waar ze het gemakkelijkst warmte afgeven. Twee baantjes over de rug en/of de hals scheren volstaat.

4. Droog ligbed
Een droog en dik ingestrooid ligbed werkt tweeledig: het kalf blijft warmer en heeft dus meer energie voor het op peil houden van de weerstand. En een droog ligbed geeft tevens minder kans op ziekteverspreiding. Voor een droog ligbed is een vochtopnemende onderlaag van belang, bijvoorbeeld zaagsel, kort gehakseld stro, zand of vlas. Door de absorberende werking van de onderlaag blijft de bovenste laag droger. Als bovenste laag kan het beste een dikke laag lang stro wordeng gestrooid. Hier ligt een kalf comfortabel en warm in. Als de poten van een liggend kalf niet meer zichtbaar zijn, heeft het een veel lagere kans op luchtweginfecties?

5. Kalverbodywarmer als aanvulling
Ondanks een dik ingestrooid ligbed blijft het in de eerste vier levensweken lastig voor een kalf om voldoende warmte vast te houden. Of dit goed lukt is afhankelijk van de weerstand, voeding en huisvesting. Een kalverbodywarmer kan dan een goede aanvulling zijn. De warmte blijft met een bodywarmer bij het kalf zelf waardoor het kalf zich fitter voelt met als gevolg een betere voeropname en een betere vertering. Dit resulteert dan in meer groei en weerstand voor het kalf.

Voor meer jongveetips voor de herfst- en wintermaanden kan contact worden opgenomen met de melkveespecialisten van Reudink of kan de klimaatspecialist worden ingeschakeld.

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu

Publicatiedatum: