Met het thema VET!, voedsel in de 21ste eeuw, vroeg Stichting Kunst & Cultuur ontwerpers in Noord-Nederland om een ontwerp te maken rond voedsel, duurzaamheid en afvalverwerking. Veertien ontwerpers schreven zich in voor de wedstrijd. De Woeste Spetter, een frikandel gemaakt van hanenvlees, kreeg tijdens Het Smaakmakersfestival in De Wijk de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs.  

Bedenker Eugénie Benda ontwikkelde, in samenwerking met haar Woeste slager een variant op de frikandel die wij uit snackbar kennen. Haar frikandel, zonder conserveringsmiddelen, bestaat uit vlees van jonge hanen in plaats van plofkip en varkensvlees. Eugénie wil met haar idee laten zien dat een frikandel niet hoeft te bestaan uit plofkip of varkensvlees uit de bio-industrie, maar kan bestaan uit hanenvlees dat anders vernietigd wordt. Eugénie Benda kreeg met de Publieksprijs 1.000 euro.

De Woeste Grond is met zijn meukvrije biologische/natuurslagerij een mooi alternatief voor de bio-industrie. Eigenaars Eugénie Benda en Léon Stam laten zien dat het mogelijk is om diervriendelijk, mensvriendelijk én milieuvriendelijk vlees te produceren. Met hun 'Spetter' - de alternatieve frikandel - willen zij de wereld een stukje mooier maken. "Veel geld verdienen staat bij ons niet voorop", zegt Eugénie. "De wereld een stukje mooier maken wél. Samen met Léon wil ik met ons bedrijf een zo groot mogelijke positieve impact maken op de maatschappij. Voor wat betreft de Spetter was het simpel: in Nederland eten we jaarlijks 600 miljoen frikandellen. Dat is nogal wat. Zéker als je weet hoe ongezond deze frikandellen zijn voor mens, dier en milieu. Daarom ontwikkelden we een vers, gezond én diervriendelijk alternatief: de Spetter. Met deze snack maken we het verschil voor alles wat groeit en bloeit."

De Woeste Spetter is gemaakt van biologisch-dynamisch hanenvlees. Dit zijn de broertjes van de legkippen. Die groeien niet zo snel, maar ze zijn net zo lekker! Maar in de Nederlandse keuken is dit mannenvlees niet erg gangbaar. Nu worden deze haantjes meteen gedood, maar biodynamische boeren willen dit veranderen en deze haantjes wél grootbrengen. Door zo nu en dan eens een man in de pan te stoppen, zorgen we er samen voor dat ook deze mannetjes een fijn en biologisch leven tegemoet gaan. Bij Bionext in Ede ontmoette het woeste stel, Sander Verbeek en Wim Vredevoogd van Demeter Kippen en besloten samen de uitdaging aan te gaan om producten van hanenvlees te ontwikkelen.

Het project VET! is mogelijk dankzij financiële bijdragen van de provincie Drenthe en de gemeente De Wolden.

Voor meer informatie:
www.dewoestegrond.nl
www.manindepan.nl