Tholen - Vandaag wordt de eerste soja van Flevolandse bodem geoogst. Dit onder het nieuwe merk 'Dutch Edamame', dat afgelopen dinsdag 2 september gepresenteerd is. Dutch Edamame is een initiatief van tien Flevolandse telers, Dutch Soy en Green Organics.

Peter Strijk vertelt namens Dutch Soy meer over het project: "Ongeveer 80% van het areaal van 40 hectare waarop we hier soja telen is biologisch. We merken weinig verschil tussen het reguliere en biologische gewas. De afgelopen tijd hebben we kunnen concluderen dat de sojaplant vrij sterk is, hij kan veel hebben. Ook de onkruiddruk valt ons tot nu toe mee. Al is dit natuurlijk erg weersafhankelijk."

Peter geeft aan dat de reacties erg positief zijn. "Iedereen is hartstikke tevreden. De Flevolandse sojateelt staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste ervaringen smaken naar meer."

De lancering van het merk Dutch Edamame is een vervolg op de pilot FlevoVerseSoja, die in samenwerking met provincie Flevoland is gestart. De pilot heeft als doel de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie.

Dutch Edamame Dutch Edamame is een mooi voorbeeld van een korte-keten-initiatief. Tien Flevolandse telers zijn samen met ketenpartners de uitdaging aangegaan om op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen. Drie jaar lang hebben de telers onderzocht wat de optimale condities voor de teelt zijn. Nu, in 2019, is het zover: de eerste serieuze oogst van verse Flevolandse/Nederlandse sojaboontjes komt eraan.

Van én voor eigen bodem
Soja is een bijzondere peulvrucht. Het gewas haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Edamame is een veelzijdig boontje, rijk aan hoogwaardige eiwitten, een prima variatie op vlees. De ideale toevoeging aan salades, wraps of zelfs spreads of dips. De frisse groene kleur maakt van elk bord een feestje.

Waar en wanneer proeven
Na een succesvolle oogst in september willen de telers de 'Dutch Edamame' verkopen in de supermarkten, in de lokale boerderijwinkels en leveren aan (Flevolandse ) restaurants. Tijdens de Flevolandse restaurantweken van 23 september tot 13 oktober zijn de boontjes te proeven.

Proeftuin Growing Green Proteins
Dutch Edamame (FlevoVerseSoja) is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 zullen de pilots gepresenteerd worden in het Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Voor meer informatie: info@dutchsoy.nl en www.dutchedamame.nl