Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische kelp capsules

Your Well, the Seaweed Company, introduceert biologisch gecertificeerde kelp capsules. De capsules, geproduceerd door de Cornish Seaweed Company uit Cornwall, zijn een natuurlijke bron van hoog gedoseerd jodium, één capsule bevat 450 mcg jodium (300 % ADH). Kelp is de verzamelnaam voor een groep bruin zeewieren. In deze capsules zijn de zeewieren zeespaghetti (Himanthalia elongata) en kombu (Laminaria digitate) verwerkt.

Zeewier bevat veel vitaminen en mineralen, waaronder bijvoorbeeld kalium, magnesium, calcium en jodium. Jodium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij veel processen in het lichaam. Zo ondersteunt het onder andere de functie van de schildklier, de stofwisseling en draagt het bij aan een gezonde huid. In Nederland zit van nature niet veel jodium in de voeding. Jodium is te vinden in bijvoorbeeld gejodeerd brood. Er wordt steeds minder brood gegeten en de vraag is of de jodium in brood überhaupt van een goede kwaliteit is.

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan supplementen met de natuurlijke vorm van jodium in plaats van een synthetisch supplement.¹
Een studie uit 2014 toonde de voordelen van zeewier aan. Suppletie van knotswier (Ascophyllum nodosum) gestandaardiseerd op 356 mcg jodium per dag gedurende twee weken verhoogde bij jonge gezonde vrouwen de jodiumuitscheiding in hun urine, zonder schadelijke invloed op de schildklierfunctie. Zelfs bij vrouwen zonder jodiumtekort (UIC > 100 mcg/L) zou zeewiersuppletie met deze dosering jodium veilig zijn omdat de bovengrens in het urinegehalte (500 mcg/L), waarbij negatieve effecten te verwachten zijn, niet overschreden wordt. Geconcludeerd werd dat de inname van de natuurlijke vorm van jodium uit zeewier veiliger is dan het gebruik van synthetisch kaliumjodide, omdat zeewier het jodium vertraagd afgeeft. Het jodium wordt dan langzamer opgenomen door het lichaam en blijft langer beschikbaar. Synthetisch kaliumjodide wordt makkelijker opgenomen, resulterend in een piekconcentratie, waarna het door het lichaam via de urine weer snel uitgescheiden wordt.²

¹Aquaron R, Delange F, Marchal P et al. L Bioavailability of seaweed iodine in human beings. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand) 2002:48(5):563-569.)
²Combet E, Ma ZF, Cousins F. Low-level seaweed supplementation improves iodine status in iodine insufficient women.  Brit J of Nutr 2014; 1-9

Voor meer informatie:
Your Well, the Seaweed Company
+ 0181 375108
[email protected]
www.yourwell.nl

 

 

Publicatiedatum: