Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Boerderij van teruggeroepen bio-eieren tijdelijk geblokkeerd

De bio-boerderij uit Bilzen (België) die eieren levert aan pakstation E.K.E. is voorlopig geblokkeerd door het FAVV. Het Voedselagentschap heeft bio-eieren van het bedrijf teruggeroepen wegens een lichte overschrijding van de norm van dioxines en dioxineachtige PCB's in de eieren.

Foto: Sophie Nuytten, De Taemhoeve

Het FAVV voert momenteel een onderzoek naar de Limburgse leverancier. "We zijn ter plaatse geweest om stalen te nemen en dat onderzoek is momenteel lopende. Het bedrijf is bevroren of geblokkeerd, dus momenteel mogen er geen eieren in verkoop komen", zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerster van het FAVV.

De bioboerderij uit Bilzen heeft zo'n 8.200 kippen en een dagelijkse productie van ongeveer 7.000 eieren. Het bedrijf E.K.E. in Herk-de-Stad sorteerde en verpakte de eieren van de boerderij. "Wij hebben een twintigtal producenten. De producent in kwestie is nu on hold gezet, dus die eieren mogen de boerderij niet verlaten. Voor ons pakstation is dat zo'n 5 à 7 procent van het totaal aantal bio-eieren", zegt Bart Kumpen, verantwoordelijke klantendienst bij E.K.E.

Volgens E.K.E. is de leverancier de voorbije jaren de dioxinetest altijd goed doorgekomen. "Er moet toch goed onderzocht worden hoe dat komt. Een verontreiniging in de lucht of in de grond kan zich opstapelen tot het niveau in de eieren te hoog wordt", legt Kumpen uit. "Als de resultaten over heel de lijn positief zijn, dan zal de groep kippen opgeruimd moeten worden om de oorzaak helemaal te determineren."

Zoals gezegd wordt de oorzaak nog onderzocht, maar vaak ligt een historische verontreiniging aan de basis. Door jarenlange industriële vervuiling bevatten sommige Vlaamse bodems dioxines en PCB's. Het is dan jammer om te zien dat biologische kippenhouders die inzetten op dierenwelzijn en vrije uitloop voor hun kippen organiseren een verhoogd risico lopen.

Nooit eerder problemen
Voor de betrokken biologische kippenboer Willy Poesmans is het een tegenslag van jewelste. Al twintig jaar krijgen de kippen hetzelfde voer en lopen ze op de dezelfde grond. Nooit eerder waren er problemen. 

“In het voorjaar hebben we 8.000 nieuwe bio-kippen aangekocht. Dat heeft ons in totaal 70.000 euro gekost. Zo’n bio-kip is heel duur. Meer dan 8 euro per stuk, het dubbele van een gewone kip. Daarnaast hebben we pas nog geïnvesteerd in een wintertuin, zodat onze bio-kippen ook in de winter buiten kunnen rondlopen. Normaal zouden onze kippen dertien maanden lang - tot februari 2020 - volop eieren kunnen leggen voor de verkoop. Dat mag nu niet meer. Alle eieren die onze kippen nu leggen, worden hier opgeslagen in onze boerderij en zullen worden vernietigd,” liet de getroffen kippenboer in de krant het Nieuwsblad (artikel voor abonnees) optekenen. 

De eieren werden verdeeld via de winkels van Delhaize, Carrefour, Cora, Match, Intermarché en enkele groothandels. De bio-eieren hebben als referentie OBE7050, die op de eieren gedrukt staat.

Bron: FAVV, VRT, Het Nieuwsblad, via BioForum

Publicatiedatum: