Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vrolijk, van biologische veehouderij de Klaverhoeve:

"Ik vind het een goede zaak dat alle boeren in 2035 biologisch moeten zijn"

Tholen - Op 24 juni was op meerdere sites te lezen dat Laura Bromet van GroenLinks vindt dat alle boeren in 2035 biologisch moeten zijn. Biojournaal sprak met Jan Vrolijk van biologische veehouderij De Klaverhoeve in Oosthuizen en vroeg wat hij van de uitspraak vond. "Ik vind het een goede zaak", zegt hij. "De boeren moeten wel eerst grondgebonden zijn." Grondgebonden betekent dat een boer maar een maximaal aantal koeien op zijn land mag hebben en dat de kringloop gesloten is. "Dit is de eerste stap", aldus Jan. "Als dit lukt, is het standpunt van GroenLinks wel haalbaar.”

De Klaverhoeve.

Op de vraag of sommige mensen dan niet worden uitgesloten, omdat zij biologisch vlees niet kunnen betalen, zegt Jan: "Biologisch vlees is inderdaad duurder dan conventioneel vlees, maar de kwaliteit is beter en daarom heb je er ook minder van nodig. Het is niet nodig om elke dag vlees te eten." Hij vertelt dat hij zijn vlees vooral verkoopt aan mensen die bewust kiezen voor het eten van minder, maar kwalitatief goed vlees. "Als de mensen kiezen voor minder, maar goed vlees, dan is dit beter voor bijvoorbeeld de CO2-uitstoot. Nu leggen de mensen de barbecue vol met goedkoop vlees van mindere kwaliteit. Hier zijn betere alternatieven voor."

Een andere biologische boer uit Friesland denkt hier anders over. Hij zegt: "Een nobel streven, maar niet haalbaar vanwege de cultuur in Nederland." Volgens hem is grootschaligheid nog steeds de norm en kopen de groten alles op. 'Meer' zit gewoon in de genen van de agrarische sector. Ook zegt hij dat veel gangbare boeren, geen biologisch boer willen worden omdat deze afhankelijker is van de natuur. Bij een biologische boer komen de klappen harder aan. Volgens hem moet de landbouw weer kleinschaliger worden. "Voor jonge boeren zijn grote bedrijven bijna niet meer over te nemen, omdat ze te kapitaal intensief zijn. Subsidies voor grote bedrijven zouden afgeschaft moeten worden en aan het aantal dieren per hectare moet een maximum worden gesteld. Dan kun je de fosfaatrechten en de vele mesttransporten en soja-importen ook afschaffen."

De POV daarentegen lacht om het plan van Laura Bromet volgens het artikel op Pig Business dat vanaf gisteren te lezen was op de site. Hierin stelt de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) dat zij niets met dit voorstel kunnen en dat veehouders hiermee dus elke 5 jaar een nieuwe stal zouden moeten neerzetten of nu ineens hun stal waar ze tonnen in hebben geïnvesteerd moeten aanpassen aan biologisch. Volgens hen is het plan onhaalbaar.