Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische teelt essentieel voor voedselzekerheid in Afrika"

Het gebruik van biologische teeltmethodes en de integratie van klimaatbestendige productiesystemen zijn haalbare oplossingen voor voedselonzekerheid en het bereiken van voedselveiligheid in Afrika, zo zegt een agrarisch expert. 

Peter Mokaya, de directeur van de Organic Consumers Alliance, een belangenbehartigingsgroep voor de biologische teelt, zei dat agro-ecologie de potentie heeft om de voedselproductie, voedselveiligheid en de voedzaamheid van voedingsmiddelen een boost te geven. Het gevoelige ecosysteem en de biodiversiteit zijn essentieel voor een duurzame teelt en ontwikkeling.

“Deze aanpak biedt niet alleen het vooruitzicht om honger en armoede uit te roeien en groei en een duurzaam middelenbeheer te creëren, maar het is ook meest veilige methode die door de lokale gemeenschap gebruikt kan worden," vertelde hij tijdens een bijeenkomst in Nairobi. 

Mokaya benadrukte dat chemicaliën de bodem enorm beschadigen en dat het noodzakelijk is om alternatieven te ontwikkelen die telers helpen om het gebruik van chemische meststoffen te verminderen en idealiter helemaal te stoppen.

“Het is jammer dat het overmatige gebruik van chemische meststoffen die de oogst zouden moeten vergroten de kwaliteit van ons land blijft verminderen en de landbouw minder winstgevend maakt voor onze telers. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot situaties waar het land ernstig beïnvloed wordt door de kwaliteitsvermindering, wat een dreiging vormt voor het voedsel dat we eten," zei hij. 

Hij voegde toe dat, hoewel het belangrijk is om te streven naar voedselzekerheid, voedselveiligheid een zeer belangrijk onderdeel hiervan is dat zeker niet genegeerd mag worden. 

“Gezien het potentiële risico op vergiftiging, verbranding, kanker, geboorteafwijkingen en de beschadiging van het milieu, moeten chemische meststoffen met uiterste voorzichtigheid gebruikt worden," zei hij. Tegelijkertijd moeten we in gedachten houden dat er geen voedselzekerheid bestaan kan zonder voedselveiligheid." 

Bron: CGTN Africa 

Publicatiedatum: