Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samen naar een optimale speenvoedersamenstelling voor biologische biggen

In maart 2019 ging de EIP-operationele groep BioBIG van start. Deze operationele groep, waar ook BioForum deel van uitmaakt, zoekt hoe de samenstelling en opname van speenvoeder verbeterd kan worden, zodat varkenshouders hun biggen efficiënter kunnen spenen.

Waarom eten biologische biggen - ondanks hun hogere speenleeftijd - minder goed rond het spenen? En hoe kunnen we biologisch speenvoeder formuleren en produceren die beter door de biggen worden opgenomen rekening houdend met de nutriëntenbehoeften van de biologische biggen en binnen een bepaalde prijsvork. Vragen waarover ILVO, Varkensloket, biologische varkenshouders, Universiteit Gent, CCBT, BioForum en Molens Dedobbeleer zich buigen binnen de operationele groep BioBIG.

In een operationele groep komen landbouwers, onderzoekers en adviseurs samen rond een concreet vraagstuk waarvoor ze samen op zoek gaan naar een innovatieve oplossing via het Vlaams Programmeringsdocument voor plattelandsontwikkeling 2014-2020 (PDPO III). Concreet wil de operationele groep BioBIG biologische varkenshouders, voorlichters, onderzoekers en veevoederfabrikanten ervaringen laten uitwisselen en handvatten aanreiken om de voedersamenstelling en -strategie rond het spenen te optimaliseren.

Meer nog dan in de gangbare productie is het in de biologische productie belangrijk om de nadruk te leggen op ziektepreventie, aangezien anti-microbiële middelen enkel bij uitzondering mogen worden gebruikt. Ondanks de hogere speenleeftijd geven biologische varkenshouders en veevoederfabrikanten aan dat de biologische speenvoeders minder smakelijk lijken te zijn en een hoger aandeel eiwit bevatten dan de speenvoeders in de gangbare varkenshouderij. Hierdoor eten de biggen er rond het spenen te weinig van en zijn ze vatbaarder voor infecties zoals speendiarree.

Biologisch speenvoeder verbeteren
Binnen de operationele groep worden allereerst verbeterpaden geïnventariseerd om de samenstelling en smakelijkheid van biologische speenvoeders te optimaliseren. We bundelen de relevante (praktijk)kennis en resultaten uit internationaal (bio-)onderzoek over de voederstrategie. Doel is om biologische speenvoeders te formuleren en te produceren met een verhoogde smakelijkheid, rekening houdend met de nutriëntenbehoeften van de biggen. De aangepaste voeders zullen worden ingezet bij de deelnemende varkenshouders. Naast het optimaliseren van de speenvoedersamenstelling en -strategie worden ook de kritische punten en succesfactoren aangaande het speenmanagement op de biologische bedrijven in kaart gebracht via een enquête en bedrijfsbezoek bij de deelnemende varkenshouders.

Door concrete verbeterpaden toe te passen inzake de speenvoedersamenstelling en door de kritische factoren in hun speenmanagement aan te pakken, zijn de biologische varkenshouders in staat om hun biggen efficiënter (onder andere toename van de gezondheidsstatus en de technische prestaties, en een lagere voederkost i.f.v. geproduceerde aantal kilogram big) te spenen.

Het project BioBIG loopt van 1 maart 2019 - 29 februari 2020 en wordt gefinancierd door het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) en Molens Dedobbeleer. Partners in dit project zijn ILVO, Varkensloket, biologische varkenshouders, UGent, CCBT, Bioforum en Molens Dedobbeleer. Voor meer informatie neem je contact op met Sarah Desmet van Varkensloket.

Bron: BioForum

Publicatiedatum: