Europese Commissie registreert burgerinitiatief 'Red de bijen'

De Europese Commissie heeft op woensdag 15 mei besloten het Europees burgerinitiatief 'Red de bijen! Bescherming van de biodiversiteit en verbetering van habitats voor insecten in Europa' te registreren. De organisatoren dringen er bij de Europese Commissie op aan wetgeving vast te stellen voor de instandhouding en verbetering van habitats voor insecten als indicatoren voor een onbeschadigd milieu. 

Het burgerinitiatief wil vooral dat er verplichte doelstellingen komen:
om van de bevordering van de biodiversiteit een overkoepelende doelstelling voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid te maken:

  • om het gebruik van pesticiden drastisch te verminderen, schadelijke pesticiden zonder uitzondering te verbieden en de subsidiabiliteitscriteria te veranderen; 
  • om de structurele diversiteit in het agrarische landschap te bevorderen; 
  • om het gehalte aan nutri├źnten effectief te reduceren (bv. via Natura 2000); 
  • om effectief beschermingsgebieden in te richten; 
  • om de inspanningen op het gebied van onderzoek en monitoring op te voeren en het onderwijs te verbeteren.

Op grond van de Verdragen kan de Europese Unie juridische stappen ondernemen op gebieden als de interne markt, het landbouwbeleid en de bescherming van de volksgezondheid en van de kwaliteit van het milieu. De Europese Commissie acht het initiatief daarom juridisch ontvankelijk en heeft besloten het te registreren. Er is in dit stadium nog niet gekeken naar de inhoud van het initiatief.

Het initiatief zal worden geregistreerd op 27 mei. Vanaf die datum hebben de organisatoren 1 jaar de tijd om handtekeningen te verzamelen. Als er voor het initiatief binnen 1 jaar 1 miljoen steunbetuigingen worden verzameld uit ten minste 7 verschillende lidstaten, moet de Europese Commissie binnen 3 maanden reageren. De Europese Commissie kan beslissen om het verzoek al dan niet in te willigen. In beide gevallen moet dat besluit worden gemotiveerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven