Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: overstromingen, hagel en slecht weer treffen fruit- en groentesector

Na de hagelbui van zondag 12 mei in de Italiaanse regio's Basilicata en Apulia hebben nieuwe 'waterbommen' vermengd met hagel dezelfde gebieden opnieuw getroffen. De situatie is zorgwekkend voor steenfruit, watermeloen en tafeldruiven. Maandag 13 mei was het in de provincies Forlì-Cesena en Ravenna (Emilia Romagna) een nat ontwaken. De grote hoeveelheid regen heeft sommige rivieren doen overstromen. In het gebied van Cesena zijn boomgaarden overstroomd en zijn wegen en bruggen onbegaanbaar geworden. 

"De schade aan perziken, abrikozen, nectarines en sommige goji-planten is enorm en. De beschadigde velden zullen binnen een paar dagen beginnen te rotten. We waren net klaar met het uitdunnen van de abrikozen en we wachtten tot ze helemaal rijp waren voor de oogst", zegt Anna Camarda, een teler uit Basilicata die haar oogt in Metaponto heeft. "De abrikozenvariëteiten die zijn getroffen zijn Vitillo en Thironos (vroege variëteiten), bij de perziken is de Sagittaria het hardst getroffen. Tevens is de bloei van de citrusboomgaarden ook door het weer beïnvloed."  

Volgens diverse bronnen is naar schatting meer dan 70% van het Basilicata-steenfruit verloren gegaan. Dit zijn alarmerende percentages, aangezien de landbouwsector de hoeksteen van de economie in deze regio is. 

"De steenfruitvelden zijn verwoest. Ook de gezaaide watermeloenen, die enkele weken zijn geplant, zijn door de hagel gebroken", zegt Francesco Musillo, directeur van Agorà PO. "Zelfs de overdekte wijngaarden zijn getroffen door de hagel. De hagel woog zo zwaar op de netten, dat de structuren het begaven."

"Als gevolg van de regen, die gisterenavond in Apulië is gevallen, is de situatie voor kersen verslechterd: de geschatte schade is: -50% voor Bigarreau, -30% voor de Giorgia en -10% voor de Ferrovia".

"De eerste regens vielen op de droge grond, dus dat was goed. Vervolgens leidde de hevige regenval tot een overmatige watervoorziening dus de planten en het fruit die al klaar waren om te oogsten werden ook nat", zegt Nicola Giuliano, één van de belangrijkste spelers in de kersen- en tafeldruivensector.

"Op dit moment hebben we geen schade vastgesteld voor de variëteiten zoals Ferrovia, maar het slechte weer moet stoppen. Anders kan de rest van de campagne in het gedrang komen."

Overstromingen in Romagna, groenten en fruit in de problemen
Kersen en de vroege abrikozen zijn het zwaarst getroffen. "Degene die geen netten hebben, zijn ernstig beschadigd", zegt Loris Babbini, hoofd van de vereniging van kersenproducenten in de heuvels van Cesena. 

Deze hevige regenbuien kwamen aan het begin van de kersencampagne in Romagna. "Zondagnacht, op de Bologna-markt was de prijs ongeveer 7 euro per kilo, een bevredigend bedrag. Helaas zullen we nu gedwongen zijn om veel van het fruit weg te gooien."

Zelf in de provincie Ravenna was de situatie kritiek. Rivieren zijn overgelopen in meerdere gebieden, maar ook boerderijen zijn overstroomd. De grootste problemen kunnen optreden wanneer de perzikbomen te lang in het water staan en stikken. 

Er zijn ook problemen in de tuinbouw, zoals sla die rot wanneer een veld onder water heeft gestaan. 

Publicatiedatum: