Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onverpakt inkopen doen of een eigen zak meebrengen is het devies

Geen plastic zakjes voor fruit meer bij Alnatura

De Duitse bioketen Alnatura biedt in haar Super Natur markten per direct geen dunne plastic zakjes voor fruit meer aan. Ook wegwerpbekertjes voor koffie werden afgeschaft. Het bedrijf deelt mee dat hiermee jaarlijks 20 ton kunststof bespaard moet worden en dat er 300.000 wegwerpbekers uit gecoat papier minder verbruikt zullen worden. Ook voor de afschaffing zou al 60 procent van de Alnatura-klanten hun groenten en fruit onverpakt in hun winkelwagen gelegd hebben of herbruikbare netten hebben gebruikt, deelt het bedrijf mee. "Ook de overige klanten verzoeken wij om onverpakt inkopen te doen of eigen zakken mee te brengen.“ Voor degenen die niet af willen zien van het gebruik van wegwerpverpakkingen staan er nog wel papieren zakken ter beschikking.

De Duitse 'Gesellschaft für Verpackungsmarktforschung' heeft voor het jaar 2017 een verbruik van 3,2 miljard plastic zakjes voor groenten en fruit geregistreerd. Dat zijn 39 zakjes per persoon en dat is negen procent meer dan in 2015. Grote levensmiddelhandelaren zoals Rewe en Edeka maken in ieder geval al reclame voor alternatieven. Rewe heeft in het afgelopen jaar zogenaamde herbruikbare versnetten ingevoerd, die de klant echter moet komen. Momenteel test de branchegigant in 630 supermarkten de verkoop van bio-fruit en bio-groenten zonder plastic verpakking. Ook Edeka biedt herbruikbare netten aan en roept klanten op deze te gebruiken in plaats van de gebruikelijke dunne plastic zakjes. Real wil de plastic zakjes uiterlijk 2020 van de groenten- en fruitafdelingen verbannen hebben.

Ieder jaar worden er in Duitsland bovendien 2,8 miljard koffiebekertjes weggegooid, per uur 320.000 stuks. Tegen deze achtergrond voerde Alnatura in een pilotproject aanvankelijk in alle filialen in Berlijn die een koffieautomaat hebben een statiegeldsysteem in. Dit project wordt nu uitgebreid naar alle filialen, deelt het bedrijf mee.
De bioketen spaart het milieu ook op het gebied van verpakkingen, bijvoorbeeld bij muesli: in plaats van met een metalen clip gesloten worden de zakken dichtgeseald, waardoor er per jaar vier ton minder metaal verbruikt wordt. Omdat de productie van glas bijzonder energie-intensief is en glas vanwege haar gewicht bij het transport naar verhouding veel CO2-uitstoot veroorzaakt, is Alnatura bij de flessen met olie en citroensap overgestapt op lichtere glazen flessen. Dat bespaart circa 267 ton glas per jaar, aldus het bedrijf.

Publicatiedatum: